Predoiu: În România sunt în jur de 71.000 de cetățeni care posedă arme letale de foc

Distribuie pe:

“E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. (...) Justiția a declanșat imediat, în urma sesizărilor poliției și a intervenției poliției, în primă instanță, procedurile de rigoare. (...) Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări”, a declarat Predoiu, preluat de AGERPRES.

Ministrul a răspuns în acest mod unei întrebări referitoare la cele două incidente recente - cazul fostului polițist din București care și-a amenințat vecina și în locuința căruia au fost găsite trei pistoale, și cazul angajatului IPJ Covasna care ar fi tras cu o pușcă de vânătoare în direcția unui bărbat. Cătălin Predoiu a precizat că armele letale aflate legal în proprietatea celor 71.000 de cetățeni sunt periodic supuse unor controale.

“În România sunt în jur de 71.000 de cetățeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri - arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare - și sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale. În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale și verificări la 99% dintre proprietari. (...) Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic și departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui polițist. Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situații trebuie declanșate procedurile și studiate cauzele care au dus aici”, a adăugat Predoiu.

Lasă un comentariu