Bananele sunt disponibile în majoritatea magazinelor pe tot parcursul anului, sunt relativ ieftine și, mai ales, au numeroase beneficii asupra organismului.
Dr. Amanda A. Kostro Miller, nutriționist american, a dezvăluit că o singură banană consumată zilnic contribuie la îmbunătățirea sănătății și la prevenirea bolilor, de la reducerea riscului de cancer și astm, până la scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea sănătății inimii.
Banana este o sursă excelentă de vitamina B6 și oferă aproximativ 10% din aportul zilnic recomandat de vitamina C. Este una dintre cele mai bune surse de potasiu și, datorită conținutului său de fibre, poate ajuta digestia și preveni problemele gastro-intestinale.
Reduce riscul de boli cardiovasculare – O banană consumată în fiecare zi este o modalitate naturală de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Potasiul din banane reduce riscul afecțiunilor cardiace cu 27%.
Mai multă energie – O dietă echilibrată care include consumul zilnic al unei banane oferă mai multă energie, deoarece bananele conțin trei zaharuri naturale (zaharoză, fructoză și glucoză), o sursă de energie fără grăsimi și colesterol. În plus, spre deosebire de dulciurile procesate, zaharurile din banane conțin multe vitamine și minerale.
Asigură necesarul de potasiu – O banană pe zi vine cu o creștere zilnică a cantității de potasiu. Organismul folosește potasiu pentru reglarea fluidelor, a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. Cu toate acestea, în boli renale cronice, medicii recomandă reducerea potasiului din organism, de aceea trebuie evitat consumul de banane.
Ajută la sănătatea intestinului – Ca fibră prebiotică, bananele hrănesc bacteriile bune ale intestinului și promovează o digestie sănătoasă. Însă, bacteriile intestinale au nevoie și de o dietă echilibrată, așa că experții spun că trebuie să vă asigurați că mâncați și alte alimente bogate în fibre.
Ajută la pierderea în greutate – Adăugarea unei banane în dieta zilnică ne ajută să consumăm mai puține calorii. Astfel, putem pierde din greutate, deoarece alimentele bogate în fibre ne fac să ne simțim sătui mai mult timp. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: pixabay.com)