Budapesta: S-a reușit blocarea deciziei pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina

Distribuie pe:

Contrar obiectivelor inițiale ale majorității statelor membre și în pofida presiunii exercitate, la reuniunea de marți a miniștrilor de specialitate din UE nu s-a luat nicio decizie cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior.

Potrivit comunicatului MAE Ungar citat de MTI, ministrul a declarat că principalul punct de pe ordinea de zi a fost pachetul de extindere al Comisiei Europene, în care principalul obiectiv al instituțiilor de la Bruxelles și al majorității statelor membre a fost acela de a ajunge la o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Contrar obiectivelor inițiale și în ciuda presiunilor, acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, Consiliul a luat doar act de evaluarea Comisiei Europene, ceea ce înseamnă că decizia va fi prezentată la summitul UE din această săptămână, a declarat politicianul de la Budapesta.

Szijjártó a avertizat că poziția ungară privind Ucraina nu este o “poziție tactică”, aici nu există loc pentru negocieri, deoarece Guvernul ungar consideră că UE nu este pregătită să lanseze un proces de aderare bine structurat și cu beneficii reciproce.

Szijjártó și-a manifestat regretul pentru faptul că, de 10 ani, niciun stat nou nu a aderat la Comunitate, de 6 ani nu a fost închis niciun capitol de negociere cu nicio țară candidată, iar un capitol nou a fost deschis abia acum doi ani: “Nu s-au făcut progrese pentru că întotdeauna a existat un stat membru sau au existat întotdeauna state membre care au ridicat diferite obiecții, au blocat procesul sau au considerat că nu ar fi fost corect să existe un progres (...). Și, interesant, pe aceste state membre care în ultimii 18 ani, pe ici, pe colo, au băgat continuu bețe în roate, nimeni nu le-a acuzat că ar fi prietenele Rusiei sau pro-Putin, nimeni nu a spus că sunt propagandiste ale Kremlinului, nimeni nu a spus că se află de partea greșită a istoriei”, a mai adăugat ministrul ungar.

Politicianul a subliniat că din moment ce aceste state membre au avut dreptul să-și exprime propriile poziții privind extinderea, împotriva voinței majorității, Ungaria are, de asemenea, dreptul să adopte o abordare rațională față de Ucraina, ținând cont în ansamblu de interesele UE, chiar dacă acest lucru nu coincide cu “gusturile” Bruxelles-ului sau a majorității statelor membre. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu