Mureșeanca Mădălina Florea - cea mai bună alergătoare de trail din lume

Distribuie pe:

Mădălina Florea, o atletă din Sighișoara, a devenit cea mai bună alergătoare de trail din lume după ce a câștigat, la sfârșitul lunii octombrie, finala din cadrul Golden Trail World Series 2023, în Italia, o serie de curse la care participă cei mai buni sportivi de pe mapamond.

După câștigarea finalei Golden Trail World Series 2023, sportiva legitimată la CSM Sighișoara s-a clasat pe locul III în clasamentul general GTWS. Cu toate aceste performanțe trecute în palmares, Mădălina Florea se consideră a fi un om simplu, care dorește să lase ceva în urma sa.

Sunt un om simplu, micuț și vreau să fac o istorie mare

“Chiar zilele astea mă gândeam, după atâtea reușite, că mă pot asemăna chiar cu orașul meu, Sighișoara, un oraș mic, cu o istorie mare. Asta aș vrea și eu! Sunt un om simplu, micuț și vreau să fac o istorie mare. Pot să spun că, deși am 30 de ani, mulți nu îmi dau 18-20 de ani. Locuiesc în Sighișoara, cu siguranță rămâne orașul meu de suflet. Am avut foarte multe oportunități de a schimba orașul, țara, dar eu am preferat să rămân aici. Simt că este locul care mă face să mă simt fericită, să mă simt bine. Istoria sportului pentru mine a început de la grădiniță, când prima antrenoare, Doina Avram, a venit să mă selecționeze pentru gimnastică, deoarece gimnastica, după cum știm, începe de la o vârstă fragedă. Părinții au acceptat, tradiția în gimnastica românească a fost ani de zile uau și cred că oricine și-ar fi dorit să facă gimnastică, așa am ales să mă duc să fac gimnastică. În primii ani în care am început să merg la școală, nu m-am văzut, sincer, cu calități de gimnastă. Nu-mi plăcea, efectiv voiam să fac orice altceva, sport de echipă, să joc fotbal, să joc handbal, dar nu sport individual. Voiam să văd sportul ca pe o joacă, iar mingea obiectul de joacă, spre aceea mă duceam, trebuie să recunosc”, ne-a relatat Mădălina Florea.

Școala rămâne punctul care te ghidează în viață

Pornind de la exemplul personal, atleta i-a îndemnat pe copiii care fac sport să încerce și alte discipline, atunci când simt că ar avea vreo îndoială cu privire la ceea ce fac, fiindcă, în cele din urmă, vor găsi ceea ce li se potrivește, așa cum a găsit și ea.

“Poate sunt sportivi sau copii care zic: «ok, mamă, sunt bună la gimnastică», dar poate pe viitor, dacă mai are o înclinație spre o altă disciplină, să nu ezite să încerce. În clasele I-IV am făcut gimnastică. Soțul doamnei Doina Avram făcea atletism și deja avea performanțe cu alți sportivi. Suna atractiv deoarece erau premii în rechizite, uneori chiar și în bănuți, sume modeste. Dar suna atractiv și, copil fiind, era interesant știind că poți face cu propriul tău corp ceva care va da roade și îți va aduce ceva în plus”, a afirmat Mădălina.

Ea consideră că școala rămâne punctul care te ghidează în viață, iar sportul, la fel, are un rol foarte important deoarece, așa cum s-a întâmplat și în cazul ei, îi învață pe tineri să aibă o viață ordonată, o viață corectă, chiar dacă asta implică niște sacrificii.

“Nu aș vrea să pun accent pe sacrificii sau pe ce am făcut, fiindcă, la urma urmei, când intră acel «drog», uiți de tot ce s-a întâmplat. Dar totuși sunt sacrificii la mijloc, nu am făcut ca un copil normal să merg la petreceri sau să traversez etapele vieții în care sunt mai puține responsabilități și mai multă joacă. Eu am fost nevoită să fiu puțin mai matură în unele decizii și activități pe care trebuia să le fac și să fiu mai focusată pe sport. Sportul m-a învățat să lupt de mică pentru ceea ce îmi doresc și să nu accept ceva fără muncă. Cu cât munca e mai implicată, cu atât satisfacția e mai mare”, a povestit alergătoarea.

Mădălina recunoaște că, deși nu se vedea că “strălucește”, a avut și rezultate de-a lungul timpului, la alergări pe șosea și alergări pe stadion, dar și o serie de eșecuri care au marcat-o. “Am numeroase rezultate, atât la europene, cât și la mondiale. Ba chiar, în 2015, n-o să uit niciodată, eram la Europenele de tineret, în Finlanda, unde, vinerea, la cursa de 10 kilometri am fost pe medalie până în ultimii 80 de metri, unde am pierdut medalia. Pentru câteva secunde m-am oprit brusc și am zis: am pierdut medalia, dar mi-am spus hai să termin, pentru că și locul patru înseamnă ceva: locul patru în Europa! După aceea am conștientizat eu, dar timpul pe care l-am scos a însemnat foarte mult pentru că mi-a deschis noi pârghii ca să mă adun și să îmi concentrez energia. Duminica, mai aveam încă o cursă în care mi-am zis că nu renunț la visul meu. Mai este încă o cursă, cea de cinci kilometri, în care pot din nou să visez și să iau o medalie. Am pierdut medalia la 7 miimi de secundă! Atât m-a despărțit de medalie - 7 miimi de secundă! A fost momentul care m-a marcat, îmi doream atât de mult medalia. (...) În 2016, am fost la Campionatul European de seniori, primul meu Campionatul European de seniori, unde am reușit să aduc cel mai bun rezultat din delegația României la semimaraton, locul VII. Poate spui, doar locul șapte? Dar credeți-mă, să fii top 10 în Europa și să concurezi alături de țări precum Italia, Spania, țări cu renume și cu resurse și investiții foarte mari și să fiu a 7-a din Europa, pentru mine a fost extraordinar”, a arătat Mădălina.

Medicul Octav Rusu din Târgu Mureș a repus-o pe atletă pe picioare, după accidentul din 2017

 În anul 2017, Mădălina Florea s-a accidentat, suferind o intervenție chirurgicală la tendonul lui Ahile, care a ținut-o o vreme în afara sportului competițional, însă nu chiar atât de mult pe cât se aștepta.

“A început o durere de tendon ahilian, în 2018 a venit șocul meu: a trebuit să mă operez. Eram pe stadion, eram în timpul antrenamentelor și efectiv am căzut pe stadion. Am căzut și nu știam ce se întâmplă. Zici că a trecut o seceră și mi-a tăiat piciorul. Acela a fost momentul în care nu știam ce se întâmplă și s-a rupt tendonul, ceea ce înseamnă că atunci când se rupe, tu nu mai poți să umbli pentru că toată musculatura ta cedează, că nu mai e susținut de pionul principal. Și atunci a urmat calvarul pentru mine, pentru că nu știam încotro să o apuc, ce să fac, ce se întâmplă cu mine, pentru că, într-o clipită, visul meu de a deveni cea mai bună sportivă a lumii a fost ruinat. În câteva secunde în care nu pot să descriu cum a fost ulterior. Îl am alături de mine pe domnul doctor Vasile Oșan, de prin 2010, pe doctorul cu care colaborez și care m-a sfătuit în fiecare pas pe care l-am făcut, chiar și în această operație. E renumit pe partea sportivă. Este și medic la Federația Română de Canotaj, unde coordonează tot și cu siguranță se văd și rezultatele, dar și în baschet și tenis. Și pentru mine este un privilegiu să am o astfel de colaborare, să primesc cele mai bune sfaturi din partea unui om care are un background extraordinar”, afirmă atleta.

Mădălina Florea povestește că un doctor din Târgu Mureș, Octav Rusu, a ales să facă o altfel de operație, care i-a permis o recuperare rapidă: a fost operată în 18 iulie, în luna noiembrie deja făcea jogging, iar în luna martie, anul următor, alerga la semimaraton, clasându-se pe podium la Campionatul Național de Semimaraton.

Din 2019, Mădălina a atacat Mondialele

“După 5 ani, în care la momentul întoarcerii nu am mai ales să mai fac ceea ce făceam înainte, (...) în 2019, am ales să mă duc la Campionatul Mondial, m-am dus la selecție la noi, în România, am fost selecționată spre a face deplasarea la Campionatul Mondial din Argentina, unde alături de echipa României am reușit să terminăm pe locul trei. Eu am punctat în această echipă, venind pe locul 14 sau 16. La acel campionat, o altă sportivă din România, Cristina Simion, a reușit să câștige competiția și Denisa Dragomir a avut rezultate foarte bune. Pentru fiecare am o stimă și un respect deosebit pentru că fac parte din această poveste a atletismului românesc. Aceste fete au fost un model pentru mine și am zis da, hai să încerc și eu, poate pot. Și eu sunt din România, pot să beneficiez de minimul de condiții în care pot să ajung și eu ca ele. După 2019, încet - încet, combinam platul cu alergarea montană, erau și rezultate, erau și coborâșuri”, ne mai spune Mădălina.

După aceea a câștigat o serie de medalii la Campionatele Europene și Mondiale, descoperind că mentalul te face să uiți de durerea fizică, aceeași determinare încercând-o și pe parcursul Golden Trail World Series 2023.

“Când m-am dus acolo, eu ziceam că aici e momentul meu de glorie. În 81 de țări au fost mediatizate cursele, prin Eurosport.

Mi-am zis că e momentul meu, vreau să strălucesc. (...) După prima cursă în care am câștigat și am uimit lumea cât de rapid am alergat, deși terenul era atât de accidentat... foarte mulți bolovani, pietre, trebuie să ai foarte, foarte mare atenție. Chiar și așa am multe cicatrici. (...) După ce am câștigat a fost minunat! Îmi vine să plâng și acum pentru că este un moment pe care nu o să îl uit niciodată. Să ajung dintr-odată într-un moment în care sunt cunoscută de lumea întreagă”, a arătat alergătoarea.

Mădălina spune că, deși avea multe rezultate, lumea nu știa cine este, dar că după ce a câștigat Golden Trail World Series 2023, oamenii au devenit foarte interesați să o cunoască, să o felicite.

Atleta, model pentru multe persoane

Tânăra atletă spune că abia acum a conștientizat că este un model pentru foarte multe persoane, pentru simplul fapt că ea crede că a fost natural tot ce a făcut și că naturalul acesta poți să îl arăți lumii fiindcă nu ai nevoie de foarte multe, decât de credință.

“Nu ai nevoie de ajutor exterior, foarte mult trebuie să fii tu, propria persoană, în care să ai încredere în tine și în puterea ta, că noi suntem noi, suntem capabili să mutăm munții dacă avem încredere. Chiar avem foarte mulți oameni în România asta frumoasă care au cucerit întregul Pământ, dacă ne uităm doar la sportul românesc în care avem tradiție: Nadia Comăneci, Hagi, Gabi Szabo și mulți sportivi și nu numai. Avem foarte multe lucruri în care România este în vizorul întregii lumi prin ceea ce facem într-un sens pozitiv. Îmi doresc să fiu, în următorii ani, cea mai bună din lume și sper ca sănătatea mea să funcționeze cu fiecare celulă, fiecare lucru din corpul meu în așa fel încât să pot să realizez asta. Doar sănătate îmi doresc și atât”, a conchis Mădălina Florea.

Golden Trail World Series își propune să promoveze alergătorii profesioniști ca sportivi de talie mondială, să prezinte și să protejeze mediile naturale uimitoare în care se concurează. Fiecare dintre cele șase curse din serie este selectată special pentru decor, provocare, istorie și atmosfera pe care le oferă atât alergătorilor, cât și publicului.

În clasamentul Golden Trail World Series contează cele mai bune trei rezultate ale fiecărui alergător din cele șase curse, iar anual GTWS alege o cursă specială pentru Marea Finală.

În 2023, primii 30 de alergători, bărbați și femei, din clasamentul general după a șasea cursă au fost invitați la marea finală a cursei “Il Golfo dell Isola Trail Race”, fapt ce a garantat o luptă continuă până la linia de sosire. (Agerpres)

Lasă un comentariu