Ce beneficii aduce Legea pensiilor pentru cei aflați în plată, dar și pentru tineri

Distribuie pe:

Prin adoptarea noii Legi a pensiilor, PSD a îndeplinit două obiective importante pe care și le-a propus și pe care le-a enunțat public: a realizat reforma pensiilor prin care sunt eliminate inechitățile și asigură o creștere continuă și sustenabilă a pensiilor și a înlăturat pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care ar fi putut duce la înghețarea pensiilor până în 2070. Acest prag a fost introdus de USR în PNRR. Trebuie menționat faptul că niciun alt stat din UE nu a introdus un astfel de prag în planul lor de reziliență pentru care se alocă fonduri europene.

Două creșteri a pensiilor în 2024

În 2024, cei mai mulți dintre pensionari vor beneficia de două majorări ale pensiilor. Prima majorare, la 1 ianuarie 2024, când vor crește toate pensiile ca urmare a creșterii punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 lei la 2.032 lei. A doua majorare va avea loc la 1 septembrie 2024, prin recalcularea tuturor pensiilor. Nimeni nu va pierde prin recalculare, cei mai mulți urmând să câștige. Creșterile vor varia de la caz la caz. Cele mai multe dintre pensii vor crește consistent. Dar vor fi și pensii care vor crește mai puțin sau nu vor crește deloc, dar niciuna nu va scădea. Vor crește pensiile celor care au muncit mai mult, care au stagii mai lungi de cotizare. Se elimină inechitățile dintre femei și bărbați. Se elimină inechitățile între pensionarii care s-au pensionat în baza unor legi diferite. Pensiile celor care au fost dezavantajați vor crește la nivelul celorlalți pensionari care au muncit și au contribuit la fel. Dacă în urma recalculării, valoarea rezultată e mai mică decât pensia în plată, se aplică principiul pensiei mai favorabile. Noua lege asigură creșterea continuă și sustenabilă a pensiilor fără ca vreun guvern să mai poată îngheța pensiile.                 

Beneficii pentru tineri și salariați

Cei care lucrează mai mult vor fi recompensați cu puncte suplimentare, care vor mări valoarea pensiei. Principiul se aplică și pensiilor în plată. Astfel se acordă +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani de contributivitate; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani de contributivitate; +1 punct/an începând de la 36 de ani de contributivitate (fiecare punct în plus se înmulțește cu valoarea de referință de 81 de lei, pentru a se determina cu cât va fi suplimentată pensia).

Cei care au contribuit 40 de ani pot ieși la pensie cu 5 ani mai devreme.

Sunt luate în calcul la pensie veniturile salariale suplimentare nepermanente (prime, premii, acord global, al 13-lea salariu etc.)

Perioada studiilor universitare este luată în calcul la stabilirea pensiei. Pentru fiecare an de studii universitare se acordă 0,25 de puncte la pensie. Principiul se aplică și pensiilor în plată.

Vârsta de pensionare a femeilor care au copii scade cu câte 6 luni pentru fiecare copil.

Concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu