RODICA OLTEANU, EXPOZIȚIE PERSONALĂ ȘI LANSARE DE CARTE

Distribuie pe:

Luni, 4 decembrie 2023, la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, din Târgu Mureș, Piața Trandafirilor nr. 1, a avut loc un dublu eveniment cultural prilejuit de vernisajul expoziției “Memoria culorii” și de lansarea volumului de publicistică “Simbioza artelor”, ambele semnate de artistul plastic și publicist Rodica Olteanu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici și a Asociației Artiștilor Plastici, a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Mureș, corespondent voluntar al cotidianului mureșean democratic și independent “Cuvântul Liber”, Cetățean de onoare al orașului Luduș.

În calitatea sa de gazdă, domnul profesor Iulian Praja, director manager al Centrului Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, și-a exprimat sincera bucurie că a reușit să-i unească, într-o nobilă activitate de educație artistică, pe iubitorii de frumos cu o reprezentantă de seamă ai creatorilor de frumos prin culoare, forme și cuvânt, de unde cu toții vom pleca acasă mai bogați sufletește, cultural și relațional.

Profesorul Dimitrie Poptămaș, președinte al Societății Culturale “Vasile Netea” și un temeinic cunoscător al creatorilor de cultură mureșeni, este foarte bine informat când afirmă: “Ne aflăm în fața rezultatului profesiei și pasiunii conferite de Dumnezeu doamnei Rodica Olteanu prin studiile de specialitate și harul de a distinge frumosul în mediul natural și uman care ne înconjoară, de a-l fixa pe pânză sau hârtie spre nemurire, spre satisfacția generațiilor actuale și viitoare. Din prolifica ei activitate ca artist plastic materializată în numeroase expoziții personale și colective în România și în alte state europene, în prezența creației sale de colecții de artă din țară și din străinătate, Rodica Olteanu s-a întors în Luduș, orașul ei de baștină, și acum în Târgu Mureș, unde s-a implicat și se implică în viața culturală.

Profesorul, scriitorul, criticul și istoricul de artă Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș: “Personajul principal al cărților pe care le-a scris și al tablourilor pe care le-a pictat este chiar doamna Rodica Olteanu. Domnia sa este un specialist în publicistica de artă și reportericească. Cartea pe care o lansează astăzi este o antologie a implicării sale în viața culturală mureșeană. Și, pentru acest motiv, orașul natal Luduș îi este foarte îndatorat. În lucrările de pictură își dezvăluie tinereasca neliniște. Ne sugerează doar cum să privim și să primim viața dată de Dumnezeu. Nimic nu ne impune. Prin nimic nu ne agasează. Să ne oprim la secvența ei de viață, ca emigrant, din Spania. În cei trei ani trăiți acolo, a fost, ca și la Luduș, un lider cultural.

Profesorul Călin Bogătean, profesor de artă iconografică la Școala Populară de Arte din Târgu Mureș, a mărturisit că, inițial, a cunoscut-o pe artistul plastic și scriitoarea Rodica Olteanu prin intermediul cotidianului nostru de suflet, “Cuvântul Liber”. Ca om al penelului, l-a interesat creațiile de artă. A fost surprins, și este în continuare surprins de paleta largă a tehnicii folosite de doamna Rodica Olteanu. Astfel, a ajuns la memoria culorilor. Din publicistica Domniei sale, a citit articolul “Timpul”, ca să descopere că timpul ne cheamă, clipă de clipă, spre noi descoperiri, ne înfrățește cu el, ne luminează, îndemnându-ne să îi adresăm mereu și mereu mulțumiri”.

La încheierea festivității de la sala “Apollo”, doamna Rodica Olteanu a mulțumit prietenilor care au ajutat-o la amenajarea expoziției, prietenilor care au prezentat-o, prietenilor participanți, a înălțat Tatălui Ceresc rugămintea să readucă PACEA pe planeta noastră și le-a urat tuturor semenilor să aibă parte de SĂRBĂTORI FERICITE, CU SĂNĂTATE ȘI ARMONIE.

Text și foto: MIRCEA GHEBOREAN

Lasă un comentariu