Invizibilii sau românii pierduți din vedere de societate și de instituții

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat la comanda Asociației Provident pentru Educație, aflăm că ultimii ani, marcați de inflație ridicată, de crize generate de război și de pandemie, au scos în evidență mai mult ca oricând o realitate în care trăiesc milioane de români, fără ca societatea cu instituțiile ei să îi vadă. Ei sunt, pur și simplu, invizibili.

Cercetarea și-a propus să extragă din tabloul general al populației României o imagine clară a categoriilor vulnerabile și invizibile din societatea românească, a problemelor pe care le au, dar și a posibilelor soluții.

Categoriile vulnerabile

După 1.000 de interviuri realizate față în față, s-a constatat că grupurile vulnerabile sunt șomerii cu vârsta între 55 și 64 de ani, micii antreprenori, pensionarii aflați în pragul sărăciei și excluziunii sociale, familiile monoparentale, fermierii de subzistență și muncitorii la negru, iar problemele cu care se confruntă sunt dintre cele mai variate, de la discriminare până la sărăcie și lipsă de orizont.

Potrivit datelor obținute, milioane de români fac parte din cel puțin unul dintre aceste grupuri, iar includerea lor în economia formală ar putea aduce beneficii majore pentru întreaga societate, prin aportul semnificativ la bugetul de stat.

Însă, până atunci, creșterea nivelului general de conștientizare a problemelor cu care se confruntă grupurile vulnerabile și invizibile din societatea românească reprezintă un prim pas către soluționarea lor. Mulți dintre cei aflați în categoriile vulnerabile nu au nicio proiecție asupra viitorului, iar mai mult de jumătate nu știu ce cuantum va avea pensia lor.

Nu prea se gândesc la pensie...

Potrivit estimărilor, la nivelul anului 2022, peste 537.000 de persoane prestau muncă nedeclarată (aproximativ 29,03% din PIB).

Cei care fac parte din această categorie nu au acces la servicii sociale sau de sănătate, iar cei mai mulți trăiesc de pe o zi pe alta și au dificultăți în a beneficia de sprijin financiar sau în a participa la cursuri de pregătire pe termen lung. Lucrătorii la negru, alături de fermierii de subzistență

înregistrează cel mai ridicat nivel de neîncredere în sistemul de pensii (56%).

În România, trăiesc și peste 272.000 de familii monoparentale, iar părinții singuri sunt stresați că nu petrec suficient de mult timp alături de copii, dar, în același timp, au nevoie să fie integrați pe piața muncii cu normă întreagă pentru a face față cheltuielilor.

Peste 78.000 de români care au între 55 și 64 de ani sunt șomeri, iar jumătate dintre ei nu știu nimic despre cât va fi cuantumul lunar al pensiei lor, deși sunt aproape de vârsta de pensionare. În plus, 44% dintre cei din acest segment de vârstă preferă să aibă un stil de viață mai bun astăzi decât să economisească pentru pensie.

Șomerii din această categorie au cea mai mare dificultate în a-și găsi un loc de muncă și au cel mai mic nivel de înțelegere asupra modului de funcționare a sistemului de pensii.

*

Oricine are dreptul la o viață mai bună, la speranța într-un viitor mai bun, la șansa și bucuria de a simți că face parte dintr-o comunitate, din societatea în care să se simtă util și important. În acest sens, platforma “Invizibilii” (www.invizibilii.ro) ajută la identificarea unor soluții pentru cei care și-au pierdut încrederea și pentru care viitorul este nesigur.

“Este nevoie de o schimbare sistemică, de o viziune pe termen lung, iar combustibilul care pune motorul social în mișcare este empatia, adică înțelegerea profundă a problemelor dificile cu care se confruntă cei aflați în situații vulnerabile de viață”, declară realizatorii studiului. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu