8 personalități mureșene și o instituție academică au primit Fibula de la Suseni, în 2023

Distribuie pe:

De Ziua Națională a României, prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a acordat cea mai prestigioasă distincție a județului Mureș, Fibula de la Suseni, și Diploma de Excelență unor personalități și instituții mureșene care au activități cu un impact important în comunitatea mureșeană, dar și în societatea românească.

Laureații Fibulei de la Suseni 2023 sunt:

Prof. Mariana Gorczyca, scriitoare și cadru didactic al Colegiului Național Mircea Eliade”

Mariana Gorczyca este poetă și prozatoare cunoscută la nivel național. Mariana Gorczyca s-a îngrijit permanent și de formarea extra-curriculară a elevilor ei de la Colegiul Național “Mircea Eliade” din Sighișoara, unde a fost profesor de limba română și limba italiană timp de 26 de ani, zece din aceștia fiind directorul instituției. Este fondatoarea și organizatoarea festivalului literar internațional Turnirul scriitorilor, început la Sighișoara, în 2014.

Pr. Răzvan Iacob Șulea, Protopop al Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș

Preotul Răzvan Iacob Șulea a fost numit, în anul 2023, Protopop al Protopopiatului Ortodox Târgu Mureș. S-a născut la Miercurea Ciuc, în 1987, și a absolvit atât cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român Alba Iulia, cât și Facultatea de Teologie Ortodoxă Alba Iulia, respectiv Masteratul în Teologie Ortodoxă. Tezaurul învățăturii creștine ortodoxe l-a descoperit încă de mic copil, întrucât a avut binecuvântarea de a crește într-o familie cu puternice convingeri creștine.

Dorin Stanciu, toboșarul Cetății Sighișoara

Dorin Stanciu este toboșarul Cetății Sighișoara, cel care salută turiștii din cetate în 60 de limbi. Promovează județul Mureș prin munca sa, de 18 ani fiind emblema Cetății Sighișoara. Dă viață personajului pitoresc din Cetatea Medievală, care exista în sec. al XVII, având patru funcții, cea de toboșar, bocter, pompier și gornist. Dorin Stanciu este absolvent al Universității de Artă și Design, dar și al Școlii Populare de Arte Târgu Mureș, specializarea actorie.

Ella Kovacs, fostă atletă

Atleta Ella Kovacs este fostă campioană europeană și medaliată cu bronz la mondiale. Ella Kovacs a fost specializată în alergări pe distanțe mijlocii, proba ei preferată fiind cea de 800 metri. Primul mare rezultat

l-a realizat în 1985, când a luat medalia de aur la Campionatele Europene de Sală din Atena.

UMFST George Emil Palade” Târgu Mureș

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” Târgu Mureș reprezintă un sanctuar academic emblematic, binecunoscut în țară și în străinătate, funcționând de mai bine de șapte decenii. Cei aproape 13.000 de studenți, cifră ce reprezintă peste 10% din populația Târgu Mureșului, sunt înmatriculați la programele de licență, master, doctorat și rezidențiat de la cele șapte facultăți.

Szélyes Ferenc, actor și manager cultural

Szélyes Ferenc s-a născut în 13 mai 1953, la Târgu Mureș, în prezent fiind actor și manager cultural. În 2003, în satul lui strămoșesc Călugăreni, comuna Eremitu, a inițiat o tabără de vară pentru actorii Teatrului Național din Târgu Mureș, Trupa Tompa Miklós. La inițiativa lui Szélyes Ferenc, în locul unei șure părăsite a fost construit un teatru, la început în aer liber, apoi acoperit, cu 280 de locuri. Din anul 2008, anual au fost organizate Zilele Teatrului Șura.

Radu Florea, jurnalist și artist

Din 1993 și până în vara lui 2023, Radu Florea a lucrat ca jurnalist la radioul public mureșean, Studioul teritorial de Radio din Tg. Mureș, parte a Societății Române de Radiodifuziune. În paralel, Radu Florea desenează și pictează de când se știe. Radu Florea a fost admis în 2015 în UAP Târgu Mureș, doi ani mai târziu dobândind titularizarea ca membru plin în cadrul filialei din Tg. Mureș a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Mihai Suciu, autor, cel care a inițiat instituirea distincției Fibula de la Suseni”

Mihai Suciu este inițiatorul instituirii distincției “Fibula de la Suseni” pentru recompensarea onorifică a intelectualilor cu realizări deosebite, inițiativă susținută de prefectul de atunci, Ioan Togănel, lansată în anul 2001. A coordonat timp de 10 ani serviciile publice descentralizate de cultură și învățământ în cadrul Instituției Prefectului. A organizat numeroase activități de amploare, de certă rezonanță în comunitate. Este autor a șase cărți și un colaborator activ al mai multor publicații din țară și din străinătate.

Petruț Chirteș, meșter popular, deținător al titlului Tezaur Uman Viu”

Arhitectura în lemn de pe Valea Gurghiului este strâns legată de numele lui Petruț Chirteș care, mereu fidel culturii tradiționale, a dat startul acțiunii de reabilitare a pieselor de arhitectură și a construcțiilor din lemn în perioada anilor '70, ca răspuns la proliferarea și răspândirea porților și gardurilor din metal și fier forjat, obiecte impersonale și “lipsite de suflet”. Deținător al titlului “Tezaur Uman Viu”, este cunoscut și apreciat și ca meșter dulgher.

Lasă un comentariu