S.G. NATO: A venit timpul ca Turcia să accepte Suedia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lansat luni un apel către Turcia pentru a ratifica aderarea Suediei la Alianța Nord-Atlantică “cât mai curând posibil”, transmite AFP.

“Suedia și-a ținut promisiunile și acum a venit timpul ca Turcia să finalizeze procesul de aderare” a țării nordice, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la Bruxelles, în ajunul reuniunii miniștrilor de externe din țările aliate.

Comisia de afaceri externe a parlamentului turc a decis la jumătatea acestei luni să aibă discuții suplimentare asupra proiectului de lege privind aprobarea aderării Suediei la NATO, după o dezbatere de câteva ore, amânând un proces aflat deja în așteptare de 18 luni.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat proiectul de lege parlamentului spre ratificare în urmă cu o lună, într-o decizie salutată de NATO și Stockholm. Proiectul trebuie să fie aprobat de comisia parlamentară pentru afaceri externe înainte de votul în plenul parlamentului, după care președintele Erdogan urmează să promulge legea.

La câteva luni după începerea agresiunii ruse în Ucraina în februarie 2022, Suedia și Finlanda au prezentat cereri oficiale de aderare la NATO. Aderarea Finlandei s-a produs în aprilie, dar candidatura Suediei a fost blocată de Turcia și Ungaria. Majoritatea statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice au ratificat rapid protocolul de aderare a Suediei, însă Ankara a invocat temeri legate mai ales de cooperarea în domeniul securității.

Ungaria: Întâlnire a șase țări pe problema migrației

Ministrul de interne ungar, Sándor Pintér, a găzduit ieri o întâlnire cu omologii săi din Germania, Austria, Cehia, Slovacia și Polonia pentru a discuta despre eforturile de a combate traficul de persoane și migrația ilegală, transmite dpa.

Multe guverne au restabilit temporar controale în puncte fixe și mobile de-a lungul frontierelor pentru a-i împiedica pe traficanți să aducă migranți spre Europa Centrală și de Vest prin rutele din Balcani.

Discuțiile au avut loc la Szeged, în apropierea gardului ridicat de Ungaria de-a lungul frontierei cu Serbia în 2015.

Prezența ministrului german Nancy Faeser survine în contextul în care țara sa înregistrează în acest an cel mai mare număr de sosiri ilegale de migranți de la criza din 2015.

Faeser a anunțat în octombrie planuri de reintroducere de controale fixe la granițele cu Polonia, Cehia și Elveția.

Creșterea abruptă a numărului solicitanților de azil a copleșit centrele de primire de migranți în prima jumătate a anului 2023 și a provocat luni de dispute între oficiali în privința distribuirii costurilor. Într-un interviu acordat în septembrie publicației Der Spiegel, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că `trebuie, în sfârșit, să-i deportăm pe scară largă pe cei care nu au drept de ședere în Germania’. Potrivit lui Scholz, “un întreg pachet de măsuri” este necesar pentru a limita migrația ilegală, printre care o mai bună protecție a frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Război Israel – Hamas: Franța speră la eliberarea tuturor ostaticilor

Franța speră ca armistițiul din Gaza să dureze până la eliberarea “tuturor ostaticilor”, a declarat duminică ministrul său de Externe, Catherine Colonna, în timp ce mișcarea islamistă palestiniană a eliberat de vineri 58 de persoane, printre care nu figurează niciun francez, informează AFP.

“Solicităm eliberarea ostaticilor noștri și a tuturor ostaticilor”, a spus șefa diplomației franceze la BFMTV. “Ar fi bine, util și necesar ca armistițiul să fie prelungit în acest scop”, a adăugat ea, asigurându-se că are speranțe că ostaticii francezi vor fi eliberați, într-un moment în care se înmulțesc solicitările de prelungire a armistițiului între Israelul și Hamas.

“Există liste care sunt stabilite în timpul negocierilor prin intermediul Qatarului”, dar apoi “Hamas este cel care face alegerile în cadrul acestor liste”, a explicat ministrul.

Opt francezi sunt dați dispăruți, dintre care “o parte” este ținută ostatică, conform Ministerului francez de Externe, fără nicio certitudine cu privire la soarta celorlalți.

“Franța consideră că trebuie să existe o pauză de durată, un armistițiu care să ducă la o încetare a focului”, cu “eliberarea ostaticilor” drept element cheie, a insistat Catherine Colonna.

Președintele american Joe Biden a spus că ar dori ca armistițiul să fie prelungit “atât timp cât prizonierii continuă să iasă”.

SUA: Trei palestinieni, răniți prin împușcare

Trei tineri palestinieni au fost răniți prin împușcare sâmbătă seara de un bărbat în statul american Vermont, a anunțat poliția locală, indicând că suspectul nu a fost încă identificat, informează AFP.

În vârstă de 20 de ani, cei trei se plimbau “când s-au trezit în fața unui bărbat alb înarmat cu un pistol” care “fără să le vorbească, a tras cel puțin patru gloanțe înainte de a fugi”, a declarat poliția din Burlington într-un comunicat de presă remis AFP. Două din victime se află într-o “stare stabilă”, în timp ce a treia “suferă de pe urma unor leziuni mai grave”, se precizează în comunicat.

Tinerii se aflau în orașul Burlington, la 70 de km distanță de granița cu Canada, unde sărbătoreau Ziua Recunoștinței.

“În acest moment, nu există informații suplimentare care să sugereze motivul suspectului, cum ar fi declarații sau comentarii”, a spus poliția. Dar, potrivit șefului poliției locale, Jon Murad, “în acest moment tensionat, nimeni nu poate privi acest act fără a bănui că este o crimă motivată de ură”.

În timpul atacului, două dintre victime purtau tradiționala eșarfă palestiniană, keffieh, a menționat poliția.

Războiul dintre Israel și Hamas provoacă tensiuni puternice în toată țara și a dat naștere la o creștere a actelor antisemite și islamofobe.

“Suntem devastați de această veste înspăimântătoare, că au fost vizați și împușcați copiii noștri”, au spus familiile victimelor într-o declarație adresată organizației nonprofit de advocacy IMEU (Institute for Middle East Understanding). “Solicităm poliției să efectueze o anchetă riguroasă și, în special, să trateze atacul ca pe un atac motivat de ură”, au continuat familiile victimelor.

Președintele Joe Biden a fost informat despre atac, a declarat duminică Casa Albă. “Ura nu își are locul aici”, a explodat duminică senatorul democrat de Vermont, Bernie Sanders, ca reacție la această știre “șocantă și profund dezamăgitoare”. (AGERPRES)

Lasă un răspuns