Proiect: Acces mai ușor la locurile de joacă pentru copiii cu dizabilități

Distribuie pe:

Mai mulți parlamentari PNL au depus la secretariatul Senatului un proiect de lege prin care se propune ca parcurile și locurile de joacă (existente sau viitoare) să conțină și echipamente de joacă universale, ce pot fi folosite ușor și de către copiii cu dizabilități, cu scopul ca aceștia să aibă acces la noi moduri de destindere și la interacțiuni cu alți copii de vârsta lor.

Astfel, în toate locurile sau spațiile de joacă vor trebui amplasate cel puțin două echipamente universale sau incluzive, adică zone special amenajate, care oferă acces și oportunități egale pentru joacă tuturor copiilor, indiferent de diferențele lor fizice, senzoriale, cognitive, emoționale sau sociale.

Potrivit viitoarei legi, spațiile de joacă incluzive trebuie să fie sigure și accesibile, echipate cu o varietate de jocuri și activități, care să stimuleze dezvoltarea copiilor și să faciliteze integrarea socială. Echipamentul de joacă universal este definit ca fiind “orice tip de echipament de joacă proiectat și construit astfel încât să fie accesibil, utilizabil și sigur pentru toți copiii, inclusiv pentru cei cu dizabilități. Aici pot fi încadrate, printre altele, leagănele, toboganele, caruselele ori elementele de cățărare”.

În plus, proiectul stabilește că spațiile de joacă trebuie să aibă o configurație care să permită circulația neîngrădită și sigură a tuturor copiilor, inclusiv pentru cei care folosesc dispozitive de asistență pentru mobilitate. Traseele și aleile să aibă pante ușoare, fără trepte sau alte obstacole, și să fie dotate cu rampe și balustrade (acolo unde este necesar).

Spațiile de joacă vor fi împărțite în zone de activitate distincte, proiectate în funcție de tipurile de joacă și de nivelul de activitate fizică, pentru a permite utilizarea simultană de către copii cu diverse interese și abilități, iar suprafețele de joacă să fie realizate din materiale antiderapante, absorbante de șocuri și ușor de întreținut. Materialele vor fi alese pentru a minimiza riscul de accidente și pentru a asigura confortul în timpul jocului, iar spațiile de joacă vor fi dotate cu semnalizări clare, inclusiv simboluri și text în Braille, pentru a facilita orientarea și pentru a furniza informații despre echipamente și zonele de joacă.

De asemenea, va fi asigurat un iluminat adecvat pentru toate zonele de joacă, pentru a permite utilizarea acestora și după lăsarea întunericului, precum și pentru a spori siguranța, dar și zone de odihnă, dotate cu bănci pentru părinți și însoțitori, precum și facilități sanitare accesibile copiilor cu dizabilități, iar echipamentele de joacă vor fi amplasate la distanțe care să prevină aglomerarea. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu