Agricultura 2024 - Europenii vor mânca mai puțină carne, vor bea mai puțin vin și mai mult lapte

Distribuie pe:

Condițiile meteorologice nefavorabile din timpul verii au afectat agricultura din țările UE, atât în ce privește randamentul culturilor arabile și specializate, cât și calitatea unor produse.

Cu toate acestea, sunt semne de perspective pozitive ale pieței, deoarece costurile inputurilor au continuat să scadă (energie, îngrășăminte și furaje), ceea ce ar putea aduce o oarecare ușurare a cererii interne de alimente în lunile următoare. Redresarea exporturilor UE ale unor produse agricole a fost susținută de prețuri mai competitive. Este posibil ca acest lucru să continue în 2024, deoarece cursul de schimb euro-dolar este de așteptat să rămână relativ scăzut. Pe de altă parte, piața UE rămâne atractivă pentru importuri, iar prețurile mărfurilor din UE continuă să scadă.

În comparație cu previziunile macroeconomice din vara 2023, combinația dintre politica monetară înăsprită și creșterea economică lentă a dus la o revizuire în scădere a creșterii economice care ar afecta și anul 2024.

Prețurile gazelor naturale cresc spre lunile de iarnă, în ciuda capacității de stocare de 90% atinse în septembrie.

Inflația energetică continuă să scadă, dar reducerea ofertei de către țările OPEC+ aduce un efect de creștere a prețului țițeiului începând cu 2024.

Culturi arabile

Producția de cereale din UE în 2023/2024 este estimată la 268,5 milioane de tone (4,3% sub media pe 5 ani), în mare parte din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile din primăvară și vară, care au afectat în special producția de porumb și orz (13% și 7% sub nivelul mediu pe 5 ani). Utilizarea cerealelor în UE este stabilă comparativ cu ultimul an de comercializare, dar cu 1,4% sub media pe 5 ani. Deoarece producția animală rămâne relativ stabilă, creșterea utilizării cerealelor pentru hrana animalelor este de așteptat să fie destul de redusă (+0,3%), în timp ce utilizarea cerealelor pentru producția de biocombustibili continuă să crească (cu 12% față de 2022/23). După un nivel istoric ridicat al importurilor de cereale din UE în 2022/23, acestea vor fi probabil mai mici în 2023/24.

Producția de semințe oleaginoase este preconizată la 33 de milioane de tone (cu 11% peste media pe 5 ani), în principal datorită unei recolte excelente de rapiță (13,3% peste media pe 5 ani), iar producția de zahăr este estimată la 15,6 milioane de tone (aproape de media pe 5 ani), deoarece este de așteptat ca suprafața de plantare a sfeclei de zahăr, randamentul sfeclei și conținutul de zahăr să crească. 

Culturi specializate

În urma producției record de ulei de măsline din UE în 2022/23, nu se preconizează o redresare completă a potențialului de producție din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, astfel că producția estimată este de numai aproximativ 1,5 milioane de tone. Date fiind și stocurile inițiale mai scăzute, prețurile se mențin la un nivel record, care ar putea continua să aibă un impact negativ asupra exporturilor UE (-10%) și să reducă în continuare consumul (-6%).

Producția de vin ar putea scădea și ea (cu aproximativ 6%), în principal din cauza scăderii producției de struguri din Italia, țară care este pe punctul de a-și pierde poziția de cel mai mare producător din UE, în favoarea Franței. Consumul de vin din UE ar putea urma tendința descendentă, astfel că importurile vor continua să scadă, în timp ce exporturile ar putea să rămână stabile, în urma unor cantități relativ mari, tranzacționate anul trecut.

Condițiile meteorologice nefavorabile ar putea avea un impact negativ asupra producției de mere și de portocale. În ambele cazuri, calitatea raportată este scăzută, încât se anticipează că majoritatea fructelor vor fi canalizate către procesare. Se preconizează că exporturile UE de fructe proaspete vor scădea, în timp ce importurile ar putea crește, mai ales la mere.

Lapte și produse lactate

În ciuda scăderii continue a prețurilor la laptele crud, de la începutul anului, livrările de lapte din UE rămân destul de stabile și se estimează că vor crește cu 0,3%. Condițiile meteorologice au fost mai favorabile decât în 2022, ceea ce contribuie la reducerea costurilor pentru hrana animalelor și la o mai bună calitate a furajelor și a conținutului laptelui, preconizându-se o creștere cu 1% a producției.

În ciuda scăderii efectivului de vaci de lapte, în condiții meteorologice normale, se estimează că aprovizionarea cu lapte în UE va rămâne relativ stabilă și în 2024, deși scăderea prețurilor la laptele crud, inflația încă ridicată în UE și la nivel global și creșterea ratelor dobânzilor vor crea, în 2024, incertitudini în rândul fermierilor.

Produse din carne

Consumul de carne pe cap de locuitor în UE este de așteptat să scadă din cauza inflației prețurilor și a ofertei reduse de pe piață.

Se preconizează, de asemenea, scăderea producției de carne de vită. Importurile vor fi afectate de producția scăzută din Regatul Unit, în situația în care America de Sud nu compensează pe deplin pierderile de importuri din Marea Britanie, iar exporturile UE continuă să se lupte cu prețurile interne ridicate.

Scăderea efectivelor și pesta porcină africană (PPA) cauzează scăderea producției de carne de porc în UE, în ciuda prețurilor mai mici ale furajelor. Cererea internă susținută și cererea mai scăzută din China au încetinit exporturile UE cu 16% în 2023.

Producția de păsări ar putea beneficia de o redresare datorită faptului că este una dintre proteinele animale cele mai ieftine disponibile. Pe de altă parte, prețurile la păsările de curte din UE fac exporturile mai puțin competitive. Brazilia, Ucraina și Thailanda trimit cantități substanțiale către UE (+12%), în timp ce Marea Britanie înregistrează un declin masiv.

Efectivele reduse de ovine au dus la sacrificarea cu -1,8% în 2023. Cererea susținută și prețurile interne ridicate favorizează intensificarea importurilor din Noua Zeelandă și Regatul Unit.

Prețurile reprezintă o mare îngrijorare pentru consumatori, întrucât costul vieții rămâne ridicat, iar prețurile ar putea evolua în lumina noii recolte și a evoluțiilor incerte din Ucraina.

În 2024, Comisia Europeană va aloca 185,9 milioane de euro pentru finanțarea activităților de promovare a produselor agroalimentare de înaltă calitate din Uniune. Comisia co-finanțează până la 80% din proiectele selectate depuse de operatori privați, inclusiv participarea la târguri comerciale agroalimentare. Peste 18 milioane de euro vor fi alocate pentru promovarea fructelor și legumelor proaspete.

(sursa - agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/outlook/short-term-en; foto - pixabay.com)

Documentar de Ileana Sandu

Lasă un comentariu