MEMORIU PRIVIND PROIECTUL DE ȚARĂ: REÎNTREGIREA ROMÂNIEI - SECURITATE ȘI PACE ÎN ESTUL EUROPEI (I)

Distribuie pe:

Domnului Klaus Iohannis, Președinte al României,

Doamnei Maia Sandu, Președintă a Republicii Moldova

Preambul

Partea de est a României (Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța) a fost ruptă din cadrul statului unitar român la 28 iunie 1940, în urma cârdășiei dintre Stalin și Hitler (Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939). Au trecut peste opt decenii, dar România nu a reușit să-și recupereze pământurile răpite abuziv de Rusia sovietică, deși după prăbușirea URSS și a lagărului socialist au apărut posibilități reale de a repara marea nedreptate comisă împotriva unității poporului român și a integrității sale teritoriale, eventual, urmându-se modelul german din anul 1989, privind reîntregirea țării.

În Basarabia ocupată, scopul final al Mișcării de Renaștere și Eliberare Națională (1985-1993) a fost desprinderea de imperiu, reunificarea poporului român de pe ambele maluri ale Prutului și Reîntregirea României.

Timp de peste trei decenii s-a evitat sau nu s-a dorit apariția unor studii obiective, care să identifice cauzele adevărate ale eșecului de a reîntregi România, însă puținii experți onești consideră că politicile și planurile imperiale, manevrele hibride și militare ale Rusiei, lipsa voinței clasei politice românești și absența unei viziuni strategice a statului român de reunificare au schimbat treptat orientarea Republicii Moldova de la spiritul Declarației de independență și liniile ei directoare de Reîntregire a Țării spre alte obiective, ca aderarea la CSI (Comunitatea Statelor Independente), pendularea între Est și Vest, iar mai recent, dezvoltarea statului moldovenesc în baza națiunii civice și integrarea lui în spațiul Uniunii Europene. Proiectele de “țară” derulate timp de trei decenii au ruinat și depopulat Republica Moldova, iar statul a devenit un instrument de îmbogățire al clanurilor corupte și mafiote, clanuri care reprezintă nucleul partidelor, osatura sistemului, puterea reală și garanția păstrării R. Moldova în arealul “lumii ruse”.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei declanșat la 24 februarie 2022, dar și planurile Moscovei de a înlătura prin tulburări sociale și “proteste” guvernarea actuală a R. Moldova schimbă radical paradigma geopolitică, situația din regiune și creează condiții noi, favorabile consolidării securității europene, prin reîntregirea pașnică a României și a poporului român de pe ambele maluri ale Prutului, în conformitate cu Actul final de la Helsinki din 1 august 1975.

(Va urma)

Memoriu elaborat de Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament, votant al Declarației de independență față de Rusia imperială

Lasă un comentariu