“Căi legale de intrare” în UE unde există deficit de forță de muncă

Distribuie pe:

Comisia Europeană a propus miercuri crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forță de muncă în statele UE pentru care pot fi angajați și lucrători proveniți din statele terțe, relatează agențiile DPA și EFE.

Propunerea este inclusă într-un pachet de măsuri, în care mai regăsim, printre altele, și o recomandare asupra recunoașterii calificărilor cetățenilor statelor terțe. Punctul de plecare al pachetului, prezentat la o conferință de presă de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, și de comisarul european pentru inovație, știință și tehnologie, Iliana Ivanova, are în vedere acoperirea deficitară cu forță de muncă în cazul multor sectoare.

De exemplu, afirmă Margaritis Schinas, UE va avea nevoie în anul 2030 de circa 20 de milioane de persoane care să lucreze în sectorul tehnologiilor informației și comunicațiilor, iar în prezent există în blocul comunitar numai 9 milioane de angajați în acest sector, așadar “mai avem nevoie de alți 11 milioane”.

Vicepreședintele Comisiei Europene a sesizat de asemenea că UE se află în concurență cu țări precum SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă în atragerea de noi talente.

La rândul ei, comisarul Ylva Johansson a ținut să menționeze că aceste propuneri se înscriu de asemenea într-o “abordare globală a migrației” și urmăresc crearea de “căi legale de intrare” în UE, mai ales că “vom avea nevoie de mai multă imigrație a forței de muncă”.

Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forță de muncă în UE și care vor fi incluse în proiectul de regulament ce va conține propunerea privind noul portal și celelalte măsuri din pachetul prezentat. Participarea la acest sistem va fi voluntară pentru fiecare stat membru al UE.

Platforma online propusă acum va fi asemănătoare cu EURES, rețeaua de agenții de forță de muncă din UE pe care sunt înscrise în prezent peste 4 milioane de posturi vacante. Ideea de bază este de a conecta persoanele din afara UE aflate în căutarea unui loc de muncă cu posturile pentru care nu există suficienți solicitanți din rândul cetățenilor statelor membre. (Agerpres)

Lasă un comentariu