Mureșeni la “Târgul de lăsatu' secului” din curtea Ministerului Agriculturii

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește, în curtea instituției, “Târgul de lăsatu' secului”, în perioada 15 - 19 noiembrie 2023, un eveniment organizat cu sprijinul Asociației “Produs de Cluj”, la care vor participa circa 40 de producători și artizani locali din regiunile de Nord-Vest și Centru ale României.

Pita cu cartofi de la Boianu” și prăjiturile familiei Hegbeli din Albești, la loc de cinste în curtea ministerului

Din județul nostru, la târg, este prezentă familia Hegbeli din Albești cu un stand bogat de unde nu lipsesc cele trei produse celebre pentru care au obținut, în 2013, atestate de produs tradițional: “Pita cu cartofi de la Boianu”, “Colacul cu nucă de la Boianu” și “Checul de la Boianu”. Pe lângă cele trei produse devenite deja celebre, standul mai are și alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.

Soții Hegbeli produc pâine tradițională cu cartofi și prăjituri de casă. Produsele sunt pregătite după rețete tradiționale proprii și se frământă manual. Producătorul lucrează împreună cu familia, iar desfacerea produselor se realizează în magazine și la târguri tradiționale.

Din anul 2013, Mihai Hegbeli, împreună cu soția lui, produce pâine și produse de panificație. La început făceau doar pentru colegii de muncă - pâine și lichiu, iar acum lucrează doar pe bază de comenzi și pentru diferite târguri naționale și evenimente locale. Prăjitura Dobos, cea mai vândută în târguri, are blatul din pandișpan, iar crema este din unt cu cacao și deasupra cranțul de zahăr ars, care îi dă un aspect deosebit. Pentru a se obține un astfel de Doboș, două persoane lucrează timp de trei zile, prima oară se fac foile, apoi crema și zahărul ars. Colacul cu nucă de la Boiu (baigli cu nucă) se face din aluat cu untură și umplut cu nucă. Alt produs tradiționale este checul de casă.

Creșterea consumului de produse românești este o prioritate

Potrivit unui comunicat al MADR, târgul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

“Îmi doresc ca prin acest tip de evenimente să promovăm producătorii și fermierii români care depun eforturi pentru a depăși cu bine provocările din această perioadă și a ne asigura hrana. Viitorul agriculturii românești stă în măsurile de sprijin, programele guvernamentale și în mâinile harnice ale fermierilor și procesatorilor noștri! Fermierii și producătorii români sunt recunoscuți pentru priceperea, puterea de muncă și tradiția de a produce alimente gustoase, sănătoase și de calitate! Să le arătăm fermierilor respectul nostru față de munca lor, cumpărând din România și să mâncăm românește!”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.

Vizitatorii sunt așteptați cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naționale și sisteme de calitate europene, produse atestate tradițional, produse care au dobândit dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă “produs montan”, produse cu denumire protejată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, pește, produse de panificație și patiserie, legume, fructe proaspete și procesate, băuturi spirtoase și vin, miere, dulcețuri.

“Creșterea consumului de produse românești este o prioritate pentru MADR și se poate realiza prin promovarea produselor agroalimentare românești și prin valorificarea tradițiilor gastronomice și culinare autohtone, precum și a obiceiurilor și meșteșugurilor locale”, susțin reprezentanții MADR.

Cu ce bunătăți din țară vor mai fi răsfățați bucureștenii

Din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional, precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești, dar și alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gamă variată de vinuri.

Din Suceava, marca “Gustul de Altădată” va oferi vizitatorilor produse de panificație și patiserie, prăjituri, plăcinte și cozonaci.

Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstrița, care va expune legume de sezon: varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.

Din Banat, județul Caraș-Severin, va fi prezent un producător cu o varietate de produse procesate din legume și fructe.

Din București-Ilfov se vor regăsi preparate atestate tradițional din carne sub marca “Gusturi Meșteșugite”: mușchiulet de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc și alte preparate din carne.

Produse atestate tradițional din localitatea Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, sub denumirea “CORDIȘ”: cârnăciori picanți afumați, cârnați de casă afumați, pecie lungă, peștișor afumat, clisă afumată, șuncă afumată, piept afumat, costiță afumată, pecie afumată și alte preparate din carne.

Din Brașov, Fundata, vor fi aduse preparate din carne și lapte, atestate tradițional ale Fermei Istrate: telemea de vacă , brânză de burduf, cașcaval, telemea de oaie, caș, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuț, cârnați de porc și vițel, cârnați de oaie și vițel, pastramă de vițel.

Din județul Sibiu vor fi prezenți trei producători: din comuna Șura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri și produse autentice locale, iar din localitățile Săcel și Săliște vor fi expuse produse apicole și preparate din lapte.

Din Maramureș, localitatea Baia Mare, producătorul va prezenta produse locale și povestea tăițeilor de casă și a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului vor fi comercializate gemuri, dulcețuri, zacuscă și sosuri pentru paste.

Ferma Bârsan din județul Alba va veni la târg cu produse din lapte.

Județul Covasna va fi reprezentat la târg de măcelăria Kovacs din Sfântu Gheorghe, cu produse locale din carne și brânză maturată marca Arkase.

Din Turda, județul Cluj, vom regăsi produsele familiei Tudor, precum: cașcaval, brânzeturi maturate, caș și brânză de burduf din lapte de oaie.

Din orașul Blaj, județul Alba, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj va aduce o colecție de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Târnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.

Județul Argeș: pe lângă “Magiunul de prune Topoloveni” - recunoscut IGP, se va alătura o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă, conserve din fructe și legume.

Producători din județul Giurgiu, comuna Stănești, vor aduce legume proaspete de sezon.

Vizitatorii își vor putea face provizii de ceapă și usturoi din județul Buzău

Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane (RNPM), din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova, din categoriile pește, produse din lapte, miere și produse ale stupului și fructe procesate. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu