Pentru că nu e ușor să ținem tot postul și de multe ori gospodinele nu mai știu ce să gătească, vă prezentăm, mai jos, câteva idei de mâncare de post, iar două rețete le detaliem.
Supe: Supă cremă de ardei copți și dovlecel; Supă cremă de dovlecel cu scorțișoară; Supă cremă de roșii; Supă de roșii cu găluște; Supă cremă de porumb cu nuci; Supă cremă de conopidă cu usturoi; Supă cremă de mazăre; Supă cremă de ciuperci; Supă cremă de cartofi; Supă de linte cu ardei copți; Supă cremă de spanac cu nuci.
Mâncăruri: Tocană de toamnă; Gulaș de legume; Chiftele de cartofi cu bureți; Ardei de toamnă la cuptor; Spaghete picante cu vinete; Dovlecei umpluți cu orez și legume; Măncărică de conopidă; Chiftele de legume cu țelină și porumb; Sarmale cu păsat; Omletă de post din făină de năut cu dovlecel; Sărmăluțe în foi de viță cu orez și pleurotus; Orez sălbatic cu țelină, morcovi și ardei roșii; Aperitiv cu mămăligă și hribi; Paste cu fasole verde, Vinete chinezești.
Prăjituri: Plăcintă cu dovleac; Prăjitură de post cu fructe; Ruladă de biscuiți de post; Prăjitură cu foi de bulion și griș; Plăcintă cu mere; Prăjitură vegană cu mere și pere; Bomboane dietetice; Cornulețe cu gem; Cozonac vegetarian.
Supă cremă de ardei copți și dovlecel
Ingrediente: 1 dovlecel potrivit; 3 ardei kapia copți; 5 cartofi potriviți; 1 morcov potrivit; 2 cepe; 1.2 l apă; sare; ulei de măsline; 1 linguriță ierburi aromate.
Mod de preparare:
Se spală dovlecelul și se taie felii de 1 cm pe lungime (fără a-l curăța de coajă) se pune într-un vas și se stropește cu o lingură de ulei de măsline extravirgin. Se amestecă feliile de dovlecel cu ierburile aromate și cu puțină sare. Se încinge o tigaie și se coc feliile de dovlecel.
Se spală și se curăță cartofii, morcovul și cepele și se pun la fiert în apă cu sare. Când sunt fierte legumele adăugăm dovlecelul și mai lăsăm 2-3 minute.
Tăiem o jumătate de ardei și un morcov fâșii pentru decor, iar restul îi folosim în cremă. Scoatem legumele și le punem în blender împreună cu ardeii copți și puțină supă și se dau prin blender până se obține consistența dorită.
Vinete chinezești
Ingrediente:500 g vinete, 100 ml ulei, 1 chilli, 3 linguri sos de soia, 1 lingură zahăr, 200 ml apă, sare, 2 căței de usturoi.
Mod de preparare: Vinetele se spală și se taie rondele mai groase. Chilli se spală și se taie (eu am curățat ardeiul de semințe, ca să nu fie așa de iute), iar cățeii de usturoi se curăță și se taie rondele. Într-o tigaie, se pune ulei, la temperatură mare, iar când acesta e încălzit, se pun bucățile de ardei și feliile de usturoi. Acest fel de mâncare se pregătește la temperatură mare. Se lasă la prăjit, împreună, câteva momente, după care se scot bucățile de chilli. Peste usturoi se pun vinetele. După ce vinetele au absorbit tot uleiul, se pune câte 1 lingură de apă, până când vinetele sunt moi și s-a folosit jumătate sau mai bine de jumătate din cantitatea de apă. Se poate pregăti și sosul. Așadar, într-un bol se pune sosul de soia, zahărul și sărea. Peste se pune puțină apă și se amestecă. Când vinetele sunt moi, se pune sosul de soia, dizolvat, în apă. Se pune un capac peste tigaie și se lasă la fiert până scade sosul. Vinetele se întorc de pe o parte pe alta, așa încât să ajungă sos uniform. Când sosul a scăzut, se pun bucățile de chilli peste vinete. Se servesc imediat. Vinetele sunt picante, dar și foarte, foarte gustoase.