A nins masiv în zonele montane ale județului - Zăpada a adus bucurie, dar și probleme

Distribuie pe:

Zăpada căzută în noaptea de sâmbătă spre duminică a fost un real motiv de bucurie pentru mulți mureșeni care au căutat zonele înzăpezite de pe Valea Mureșului Superior, Valea Gurghiului sau zona Sovata. Cei mici au fost cei mai bucuroși, omătul fiind numai bun pentru a construi oameni de zăpadă sau pentru o bulgăreală pe cinste. Primă zăpadă din acest sezon a adus însă și probleme.

Intervenție de urgență la Lăpușna din cauza zăpezii: Un grup de elevi, coborâți în siguranță din tabără

Primarul comunei Ibănești, Dan Vasile Dumitru, a anunțat o intervenție de urgență la Lăpușna, care a avut loc duminică, în urma căderilor mari de zăpadă. “Ploaia de ieri, transformată ulterior în zăpadă, a creat o situație extremă în Lăpușna, în cursul acestei zile. Sub greutatea zăpezii apoase, molizi și vârfuri de arbori s-au prăbușit peste drum și firele de electricitate”, a transmis primarul. El a precizat că s-a intervenit de urgență cu utilaje pentru degajarea drumului și pentru coborârea în condiții de siguranță a unui grup de elevi din Tabăra Lăpușna. A fost o acțiune în care au lucrat împreună Primăria Ibănești, ocoalele silvice Gurghiu și Fâncel, poliția, Electrica. “S-a lucrat în condiții extreme, de ninsoare puternică, în situația în care molizi au căzut peste drum chiar în timpul degajării acestuia. Grupul a fost coborât în siguranță, iar situația în zonă continuă să fie monitorizată”, a mai spus Dan Vasile Dumitru, care a adus mulțumiri pentru sprijinul acordat șefilor de ocol Zaharie Marian (Fâncel), Ovidiu Chiorean (Gurghiu), lui Adrian Duda (Șef serviciu drumuri forestiere), Paul Bercea (șef district), Mihai Boar (poliție), Cristian Husar (autogrederist), Florin Chirteș (fasonator mecanic), familiei Todoran de la Păstrăvăria Lăpușna (Sebastian, Claudiu, Darius), Florin Gliga, echipelor de intervenții de la Electrica.

Salvamont Mureș, la datorie. Șoferi nepregătiți, ajutați să iasă din zăpadă

Echipele Salvamont Salvaspeo Mureș au fost la datorie la sfârșitul săptămânii trecute, când în zonele montane ale județului au avut loc căderi masive de zăpadă. “Echipele Salvamont aflate în permanență au verificat văile spre masivele montane Călimani și Gurghiu, unde au găsit mai mulți turiști care erau blocați în zonă... Din fericire, nimeni nu a fost accidentat, iar după ajutorul acordat, fiecare mașină a coborât din văile înzăpezite”, au scris cei de la Salvamont Mureș pe pagina lor oficială de Facebook.

Specialiștii Salvamont atrag atenția că echipamentul de iarnă în zona montană a județului Mureș este obligatoriu, atât pentru persoane, cât și pentru mașini (cauciucuri de iarnă și lanțuri).

“Vă atragem atenția că în prezent, în zona montană a județului Mureș este un strat de zăpadă între 30-70 de cm și ninsorile vor continua pe toată durata săptămânii”, au mai transmis cei de la Salvamont. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu