Programul Rabla pentru sobe

Distribuie pe:

La nivel național, aproximativ 3,5 milioane de gospodării, cele mai multe în mediul rural, folosesc lemne pentru încălzire. Randamentul este însă unul scăzut, sub 30 %, fiind arse cantități mari de lemn, iar fumul degajat contribuie la poluarea aerului.

Asociația Forestierilor din România (ASFOR) a propus ca posibilă soluție demararea unui program prin intermediul căruia statul să subvenționeze înlocuirea sobelor vechi cu unele noi, de înaltă eficiență. Ciprian Muscă, președinte ASFOR, a precizat și că ,,toate statele europene, inclusiv România, derulează programe de eficientizare energetică. Există pe piață sobe moderne, pe lemn sau pe peleți, cu randamente de 80-90%. Există producători de sobe eficiente în toată Europa, inclusiv în România”. Potrivit Asociației, în timp ce instalarea unei centrale termice pe lemn, peleți sau biomasă presupune costuri mari, înlocuirea unei sobe vechi cu una cu eficiență sporită este mult mai potrivită.

În acest context, Mircea Fechete, ministrul Mediului, a anunțat, recent, că se lucrează la ghidul de finanțare pentru programul “Rabla pentru sobe”. Documentul va fi pus în consultare publică în două săptămâni.

“Am clarificat la minister standardul pe care ar trebui să îl respecte aceste sobe cu înaltă eficiență. Discutăm despre un standard european, care să asigure un randament de cel puțin 80 sau 85 la sută, spre deosebire de 20 % sau chiar mai puțin, cât are astăzi o sobă convențională. Urmează să hotărâm, cel mai probabil în urma procesului de consultare publică, și care e procentul pe care îl vom finanța din AFM și care e valoarea maximă a unei astfel de investiții a populației. În termen de maxim două săptămâni îmi doresc să avem un draft de ghid pe care să îl transparentizăm, înțelegând graba de care trebuie să dăm dovadă, pentru că deja ne aflăm în perioada în care românii își achiziționează lemn de foc. Și una e să arzi trei căruțe cu lemne într-o iarnă și alta e să arzi o singură căruță. Înțelegând prin acest lucru și mai puțină poluare și o presiune mai mică pentru fondul forestier pentru lemnul de foc și, nu în ultimul rând, costuri mai mici pentru populație”, a declarat Mircea Fechete, citat de Forestmania.ro.

B.V.B.

Lasă un comentariu