Cetatea Sighișoarei: A fost finalizat proiectul CULTFORT prin care au fost restaurate Turnul și Bastionul Măcelarilor

Distribuie pe:

Fundația Mihai Eminescu Trust a anunțat, marți, finalizarea proiectului “CULTFORT - Fortăreață de cultură urbană”, în cadrul căruia au fost restaurate și reamenajate Turnul și Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighișoara, fiind organizate și numeroase evenimente culturale.

Proiectul “CULTFORT - Fortăreață de cultură urbană”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a avut o durată de 24 de luni și a beneficiat de o finanțare totală nerambursabilă de 794.115 lei, Fundația Mihai Eminescu Trust contribuind cu suma de 98.149 lei.

“Proiectul a răspuns nevoilor identificate de echipa Fundației în cadrul unei serii de dezbateri publice organizate în 2019 la Sighișoara: nevoia de îmbunătățire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spații culturale multifuncționale și de îmbogățire a agendei culturale locale. În primul an al proiectului, echipa s-a focusat, alături de arhitecți și o echipă dedicată de constructori, în procesul de restaurare și reamenajare a Turnului și Bastionului Măcelarilor din Sighișoara, dar și pe întâlniri cu actori culturali pentru realizarea unei strategii culturale a orașului și pe cursuri acreditate de formare antreprenorială culturală”, a arătat Fundația Mihai Eminescu Trust, într-un comunicat de presă.

În acest an, evenimentele culturale din Bastionul Măcelarilor au constat în proiecții de film, concerte și piese de teatru, evenimente de video mapping și de artă culinară, tururi ghidate ale Sighișoarei, o lună de ateliere de artă urbană pentru copii și adolescenți, în seria “Micul Arhitect - program de inițiere în arhitectură”.

Pentru finalul de proiect, a arătat Fundația Mihai Eminescu Trust, echipa proiectului a organizat trei evenimente, în cadrul unor ateliere simultane de artă dedicate copiilor: pictură pe lemn și pânză, design de tricouri și crearea manuală de dovleci din pânză.

“20 de copii și tineri s-au bucurat de aceste activități gratuite și au mers acasă cu rodul efortului lor. Ziua a continuat cu expoziția de fotografie a celor 30 de copii care, în luna august a acestui an, au participat la un curs de artă fotografică alături de Ștefan Buga, un artist fotograf din Cluj-Napoca.

Acesta i-a învățat diferite tehnici utilizate în fotografie, iar cele 30 de lucrări ale copiilor au avut trei tematici: «Umbre și lumini», «Contraste de culoare» și «Simetrie vs Asimetrie». Lucrările au fost expuse în Bastionul Măcelarilor. Seara s-a încheiat cu un cinema în aer liber, în Bastionul Măcelarilor, unde 75 de tineri din Sighișoara au urmărit un lung-metraj în tematica zilei: Halloween. Răspunsul locuitorilor Sighișoara față de activitățile proiectului a fost unul eminamente pozitiv, pe întreaga durată a acestuia. Fiecare categorie de vârstă s-a bucurat de activități dedicate, așa cum și actorii culturali ai orașului au găsit în Turnul și Bastionul Măcelarilor un spațiu de exprimare și experimentare artistică foarte bine-venit”, se mai arată în comunicatul de presă.

Fundația Mihai Eminescu Trust a precizat că în total 1013 persoane au fost implicate direct în activitățile proiectului, acesta beneficiind de sprijinul a șapte voluntari. (Agerpres)

Lasă un comentariu