Fondul de Rezervă - o găselniță a Guvernului disperat

Distribuie pe:

Vorbesc direct, fără să am vreun angajament politic, îmi asum ceea ce vorbesc. Faptul că nu s-a făcut rectificarea bugetară este o recunoaștere a Guvernului că bugetul este în faliment. Că nu are cum să facă rectificarea, că nu mai sunt bani. Este un faliment, acesta este cuvântul - este urât.

Și, atunci, ce face Guvernul? Inventează o nouă noțiune, care nici măcar nu este concept, și anume Fondul de Rezervă al Guvernul. De unde vine asta? Îl are domnul Ciolacu în sertar și îl scoate de acolo și îl dă cui vrea dânsul? Că și asta este o problemă. Cui dă? Cui vrea dânsul? Nu. Acești bani sunt preluați de la ministerele care nu și-au făcut programul.

Ce înseamnă asta? Se taie din investiții. Este o situație foarte grea, o situație disperată, dar în această situație sunt și elemente care trebuie să fie raționale. Și anume: trebuie să spui acestui popor care a început să fie mai deștept decât se crede, înțelege fenomenul economic, piața liberă... Dă-i acestui popor, în primul rând, o notă de sinceritate și spune-i așa: În momentul de față, din cauza unor greșeli, din cauza războiului sau că a plouat mai mult, suntem în mare dificultate. În condițiile astea, trebuie să înțelegem că anumite lucruri nu se pot face imediat. Nu putem să echilibrăm bugetul într-un an. Nu se poate.

Putem să ameliorăm deficitul cu niște măsuri care să rezolve două lucruri. Și anume, celelalte deficite pe care le ai și despre care nu se vorbește: deficitul balanței comerciale, iar acum, în sezon, bagă pe piață cât mai multe produse vegetale, legume, fructe românești, ca lumea să își facă tradiționala zacuscă și să fie liniștită ca, dacă vine războiul, să aibă ce mânca din cămară, că așa gândesc oamenii.

În calitate de cetățean care a trăit în mai multe lumi - și în comunismul românesc, și în capitalismul străin, și în capitalismul ăsta românesc - : la un moment dat îți trebuie ceva ca să supraviețuiești. Nu este vorba despre bani neapărat, ci despre încrederea în ziua de mâine. Dacă îți pierzi încrederea și motivarea activității - că n-ai de ce să muncești, că tot vei pierde, așa zic toți românii care pleacă în străinătate...

Potrivit anchetelor care s-au făcut în ultimul timp, până și bogătașii vor să plece din România, că n-au încredere în ziua de mâine. Atâta timp cât nu ai încredere în cei care te guvernează, se creează o situație foarte complicată, pentru că oamenii încep să își guverneze singuri viața.

Pe de altă parte, războiul din Israel ne va aduce niște necazuri mari. Relațiile economice cu Israelul sunt foarte importante. Sunt firme importante în HoReCa, în turism care pierd acum enorm, pentru că aveau un turism masiv spre Israel - religios în primul rând. Industria noastră de armament nu mai poate prelua contractele cu Israelul, care erau foarte importante. Avem 3.800 de muncitori români care lucrează cu contract în Israel. Nu mai lucrează, pentru că în Israel nu se mai lucrează, toți bărbații sunt în armată. Toate aceste lucruri vin peste noi, într-o lună - o lună și jumătate. Dacă va mai fi o escaladare care va duce la creșterea prețului carburantului, o să fie și mai rău.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA analist economic

Lasă un comentariu