Schimbările climatice - o amenințare la adresa sănătății

Distribuie pe:

Schimbările climatice reprezintă o amenințare la adresa sănătății din cauza creșterii numărului dezastrelor meteorologice și a valurilor de căldură extremă, a declarat ONU, care a cerut îmbunătățirea serviciilor de avertizare pentru a atenua cele mai nefaste efecte.

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a ONU a susținut că informațiile climatice nu sunt suficient integrate în planificarea serviciilor de sănătate: “Schimbările climatice amenință să anuleze decenii de progrese în direcția îmbunătățirii sănătății și a bunăstării, în special în comunitățile cele mai vulnerabile”.

Raportul anual al OMM privind situația serviciilor climatice afirmă că sunt necesare informații climatice adaptate în scopul sprijinirii sectorului sănătății pentru a face fața condițiilor meteorologice extreme, calității scăzute a aerului, unor tendințe în schimbare în ceea ce privește bolile infecțioase, precum și insecurității alimentare și hidrice.

Raportul apare cu doar câteva săptămâni înainte de summitul COP28 privind clima, care va avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie la Dubai.

OMM notează că, dintre toate condițiile meteorologice extreme, căldura extremă este responsabilă de cea mai mare mortalitate, dar că decidenții sanitari din doar jumătate dintre țările afectate de astfel de temperaturi ridicate au acces la servicii de alertă termică.

Între 2000 și 2019 se estimează că numărul deceselor cauzate de căldură a fost de aproximativ 489.000 pe an: “Aproape întreaga planetă a cunoscut valuri de căldură în acest an”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas, dar, a adăugat acesta, mai puțin de un sfert dintre ministerele de sănătate dispun de un sistem de supraveghere sanitară care utilizează informații meteorologice pentru a monitoriza riscurile pentru sănătate legate de climă.

Numărul dezastrelor de amploare medie sau mare “se așteaptă să ajungă la 560 pe an - 1,5 pe zi - până în 2030”, a subliniat agenția.

“Criza climatică este o criză sanitară, care duce la fenomene meteorologice mai severe și mai imprevizibile, alimentează epidemiile și contribuie la creșterea ratei bolilor netransmisibile”, a declarat directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Lasă un comentariu