După izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu, numărul cazurilor de intoleranță față de evrei au crescut, după cum evidențiază episoadele de la Paris, Roma și Viena, care se adaugă la ceea ce s-a întâmplat în Rusia duminica trecută. “Este responsabilitatea noastră comună să ne asigurăm că trecutul nostru cel mai întunecat nu se întoarce și trebuie să protejăm viețile comunităților evreiești din Europa”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de media internaționale.
Michael O’Flaherty, directorul Agenției pentru drepturi fundamentale din cadrul UE afirmă că este îngrijorător faptul că doar o treime din populația generală consideră antisemitismul o mare problemă, când, de fapt, nu există nicio îndoială că “momentele dramatice din societățile noastre declanșează răspunsuri antisemite”: “S-a întâmplat cu Covid, se întâmplă cu agresiunea rusă în Ucraina – și acum se întâmplă din nou”. O’Flaherty a adăugat că este “de asemenea important, în acest moment, să fim vigilenți și să condamnăm toate formele de ură care se manifestă în Europa, inclusiv ura împotriva musulmanilor”.
Mass-media și organizațiile societății civile avertizează cu privire la o creștere a antisemitismului și a intoleranței pe măsură ce criza din Orientul Mijlociu se adâncește.
Svastici, Steaua lui David, marșuri – antisemitismul pare să fi revenit în Europa: după atacul Hamas asupra teritoriilor israeliene și răspunsul ulterior al Israelului, episoadele de intoleranță față de cetățenii și evreii israelieni s-au înmulțit.
Viena. “Aseară a fost incendiată zona evreiască a cimitirului central. Anticamera sălii de ceremonii funerare a fost arsă. Pe pereții exteriori au fost vopsite, cu spray, svastici. Nimeni nu a fost rănit. Pompierii și poliția desfășoară o anchetă pentru ură rasială și etnică” a scris Oskar Deutsch , președintele Societății Religioase Israelite din Austria și președinte al Comunității Evreiești din Viena.
Paris. În perioada 7-31 octombrie, în Franța au fost înregistrate 819 incidente legate de antisemitism, aproape dublu față de cele petrecute pe parcursul întregului an 2022. Autorii nu au fost identificați, dar poliția a deschis o anchetă pentru vandalism agravat de ura rasială și etnică. Comunitatea evreiască, cea mai numeroasă din țările UE, se teme de reperxusiuni.
Rusia. Presa a comentat pe larg ceea ce s-a întâmplat duminica trecută în Caucaz , când o mulțime furioasă a luat cu asalt un aeroport din regiunea Daghestan, căutând evrei pe care să îi atace, după sosirea unui avion de la Tel Aviv . Președintele Federației Ruse a Comunităților Evreiești a cerut autorităților să-i pedepsească aspru pe organizatori. Șaizeci de persoane au fost arestate pentru atacul antisemit asupra aeroportului.
Germania. Incidentele antisemite din au crescut exponențial în ultimele săptămâni.
Marea Britanie. În perioada 7-31 octombrie, s-a înregistrat un plus de 609% de cazuri față de aceeași perioadă a anului precedent.
SUA. Creșterea numărului de cazuri de incidente antisemite vizează și SUA (+400% în primele 3 săptămâni de la începutul conflictului Israel-Hamas față de aceeași perioadă din 2022).
De la izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu dintre Israel și Hamas, controalele de securitate au fost consolidate în toată Europa, în jurul unor ținte sensibile, cum ar fi sinagogi, reprezentanțe diplomatice, instituții și alte obiective legate de lumea evreiască și de statul Israel.
“Nu vrem să trecem la represalii după atacul crud al Hamas. Dar, pentru noi, este imposibil să nu neutralizăm posibilitatea unor noi atacuri”, a declarat Alon Bar, ambasadorul Israelului la Roma, într-un interviu acordat skyTG24. “Teroriștii – a continuat el – ne-au pus în imposibilitatea de a nu răspunde. Vrem să evacuăm cât mai mulți civili. Atâta timp cât Hamas continuă să folosească civilii ca scuturi umane, ei sunt cei care ar trebui să fie considerați responsabili pentru aceste decese”.
(surse documentare: tg24.sky.it, euronews.com, theguardian.com)
ILEANA SANDU