Dezbatere organizată de Tribunalul Mureş, ,,Libertatea de exprimare în era digitalizării”

Distribuie pe:

Cu prilejul ,,Zilei Europene a Justiţiei Civile”, Tribunalul Mureş a marcat evenimentul anul acesta prin organizarea unei dezbateri având ca temă ,,Libertatea de exprimare în era digitalizării”, având ca invitaţi elevi ai colegiilor din municipiul Târgu Mureş. Au răspuns invitaţiei 30 de elevi din clasa a XI-a D, profil Știinţe sociale, de la Colegiul Naţional ,,Unirea”, sub îndrumarea prof. Mihaela Rad, precum şi din clasa a XII-a F, profil Știinţe sociale, de la Colegiului Naţional ,,Alexandru Papiu Ilarian”, sub îndrumarea prof. Alexandru Diana Cosmina.

Gazde şi interlocutori le-au fost magistraţii Tribunalului Mureş: preşedintele instanţei, judecător Veronica Szasz, vicepreşedintele instanţei, judecător Sebastian Voinea, preşedintele Secţiei civile, judecător Gabriel Ursa, preşedintele secţiei Contencios administrativ şi fiscal, judecător Daniela Chertes şi judecător Alexandru Alexa, judecător la secţia Contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Mureş.

Discuţia a fost interactivă, iar elevii au considerat o oportunitate de învăţare participarea la dezbatere, manifestând un interes deosebit cu privire la tema de discuţie propusă şi adresând magistraţilor întrebări deosebit de interesante: Cum pot fi respectate drepturile omului în spațiul virtual, pe internet?, Ce fel de infracțiuni în mediul virtual conduc la privarea de libertate și cum sunt prinși cei care comit infracțiunile?, Care sunt limitele libertăţii de exprimare?, Este reglementată diferit libertatea de exprimare în mediul online, față de cel offline?, Care este opinia dumneavoastră cu privire la fenomenul „deepfake? (conținut falsificat cu ajutorul inteligenței artificiale), fiind câteva din întrebările adresate de elevi magistraţilor Tribunalului Mureş.

Întâlnirea și-a propus să contribuie la creşterea gradului de conştientizare în rândul adolescenţilor cu privire la efectele juridice ale prezenţei lor online prin cunoaşterea drepturilor şi obligaţiile pe care aceştia le au. În cadrul activității s-au oferit și informaţii despre profesia de magistrat, admiterea în magistratură, dar şi circuitul unui dosar în instanţă, iar elevilor le-au fost prezentate principalele secții ale instanţei, precum şi camera de audiere a minorilor.

Camera de audiere a minorilor a fost înfiinţată în data de 9 decembrie 2021, fiind un proiect iniţiat de preşedintele instanţei, judecător Veronica Szasz şi conceput de Veronica Deac, designer de interior, ca şi spaţiu special pentru audierea minorilor în scopul creării unui mediu adecvat, cald şi primitor, adaptat nevoilor emoţionale ale vârstei, acesta urmând să fie folosit în derularea procedurilor judiciare specifice cauzelor cu minori aflate pe rolul Tribunalului Mureş şi Judecătoriei Târgu Mureş. Simbolul camerei de audiere este reprezentat de ,,Copacul copilăriei”, ale cărei ramuri sunt reprezentate de două mâini ce ocrotesc, protejează, oferă siguranţă şi speranţa că va fi bine.

 Elevii au primit materiale informative elaborate de Consiliul Superior al Magistraturii (Organizarea sistemului judiciar din România, Admiterea în magistratură, Organigrama Consiliului Superior al Magistraturii, Prezentarea Zilei Europene a Justiţiei Civile), dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Prezentarea organizării şi funcţionării).

,,Mulţumim elevilor care au participat la această dezbatere, cadrelor didactice care i-au îndrumat. Nu în ultimul rând, ,,Ziua Europeană a Justiţiei Civile” ne oferă prilejul de a reaminti opiniei publice că justiţia este în primul rând un serviciu public, destinat cetăţenilor ca beneficiari ai actului de justiţie”, a precizat președintele Tribunalului Mureș, judecător Veonica Szasz.

La iniţiativa comună a Consiliului Europei şi Uniunii Europene, s-a stabilit, în 5 iunie 2023, ca ,,Ziua Europeană a Justiţiei Civile” să fie marcată în 25 octombrie, cu scopul de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni modul de funcţionare a justiţiei şi de a sprijini dezvoltarea unui spaţiu judiciar comun european. Acest eveniment simbolic are menirea de a sublinia importanţa justiţiei, ca serviciu public, care oferă cetăţenilor posibilitatea de apărare şi promovare a drepturilor si libertăţilor constituţionale şi legale, precum şi de soluţionare a litigiilor, prin intermediul instanţelor de judecată, am aflat de la vicepreședintele Tribunalului Mureș, judecător Sebastian Voinea.  

L.L.

Lasă un comentariu