Murăturile, un aliment minune. Beneficii și contraindicații

Distribuie pe:

Pe lângă faptul că au gust minunat, murăturile sunt un adevărat medicament.

Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate și pot ajuta la buna funcționare a organismului.

Mare atenție însă la modul de preparare. Murăturile sănătoase nu trebuie să conțină prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apă și sare. Sunt contraindicate oțetul sau zahărul.

Prin fermentare, legumele dau naștere la bacterii sănătoase, care ajută la reglarea microflorei și la întărirea imunității.

Astfel, murăturile atenuează alergiile și sunt anticangerigene, deoarece reduc inflamațiile din organism.

Varza murată, ideală pentru detoxifiere

Varza murată este ideală pentru curele de slăbire. Aceasta ajută la buna detoxifiere a organismului, iar datorită conținutului mare de vitamina C, întărește sistemul imunitar.

De asemenea, datorită conținutului mare de fibre și minerale, varza murată ajută digestia și la buna funcționare a tractului digestiv, prevenind astfel constipația.

Atenție însă la alimentele pe care le consumi alături de murături. Se recomandă ca acestea să fie servite lângă cartofi sau carne, pentru a ușura digestia.

Mărarul și usturoiul, ideale în murături

Pentru a crește beneficiile murăturilor pentru sănătate, este recomandat ca lângă acestea să fie adăugate mărar și usturoi.

Mărarul are flavonoide, cu rol de regenerare a țesuturilor, în timp ce usturoiul ajută la echilibrarea bacteriilor în organism. De asemenea, boabele de muștar ajută la prevenirea balonării.

Murăturile ameliorează ulcerele și gastritele

Datorită conținutului mare de acid lactic, așa-numitele bacterii “prietenoase”, murăturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.                                                  

Murăturile, ideale în afecțiunile hepatice

Pentru că au un conținut mare de antioxidanți, fibre și substanțe hepatoprotectoare, murăturile ajută și la o bună detoxifiere a ficatului.

Murăturile previn afecțiunile respiratorii

Murăturile se consumă în special în sezonul rece, deoarece ajută foarte bine la prevenirea răcelii sau a gripei.

Enzimele și antioxidanții pe care acestea le conțin au proprietăți imunostimulante, ajutând pe timp de iarnă, atât la combaterea, cât și la prevenirea afecțiunilor respiratorii.

Murăturile te întineresc

Murăturile sunt ideale și pentru menținerea sănătății pielii. Datorită rolului lor de detoxifiere, murăturile previn îmbătrânirea pielii și întârzie apariția ridurilor.

Murăturile previn cârceii

Zeama de varză este indicată persoanelor care au activități fizice intense. Numeroase studii au demonstrat că zeama de murături este eficientă în combaterea și prevenirea cârceilor.

Contraindicații

Atenție însă, murăturile nu sunt indicate tuturor persoanelor. Cei care suferă de afecțiuni precum boli renale, hipertensiune, insuficiență cardiacă, diabet de tip I și II, retenție de apă sau au frecvent dureri de cap sau migrene trebuie să evite murăturile.

De asemenea, persoanele care suferă de steatoză hepatică ar trebui să consume cu moderație murături dulci, dar și gravidele cu preeclampsie.

(Preluare: https://www.sfatulmedicului.ro)

(Foto: pixabay)

Lasă un comentariu