Proiect: Mamele minore cu vârsta de peste 16 ani vor beneficia direct de drepturile financiare

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului, a fost înregistrat un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și PNL, prin care se solicită modificarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, astfel încât mamele minore ce au vârsta de peste 16 ani să dobândească capa-citate deplină de exercițiu.

Adică, tinerele mame vor putea decide pentru ele și copilul lor și vor putea beneficia direct de drepturile financiare legale, fără să mai fie nevoie de un intermediar, și anume părinte, partener major, tutore sau alte persoane.

Concret, viitoarea lege prevede că “mamele minore, care au împlinit vârsta de 16 ani, au dreptul să decidă cu privire la copilul lor, putând să semneze orice document cu caracter medical și social ce are legătură cu îngrijirea, creșterea și dezvoltarea acestuia”.

Totodată, noua lege va stabili clar că “în cazul mamelor minore care au împlinit vârsta de 16 ani, indemnizația pentru creșterea și îngrijirea copilului, alocația de stat pentru copil, atât a mamelor, cât și a copilului ori copiilor lor, dar și orice alte drepturi legale financiare de care beneficiază copilul ori copiii acestora vor putea fi solicitate chiar de ele și că drepturile bănești se vor acorda inclusiv mamelor minore”.

În expunerea de motive, inițiatorii arată: “În prezent, legislația nu permite mamelor minore să beneficieze de drepturile financiare sau de servicii sociale în acord cu nevoile lor. Astfel, mamele minore nu beneficiază de aceleași drepturi precum o mamă care a dobândit capacitatea de exercițiu deplină, care se poate reprezenta singură și are calitatea de reprezentant legal pentru copilul ei.

De aceea, prin proiectul de față, se stabilește dobândirea capacității depline de exercițiu pentru mamele minore care împlinesc vârsta de 16 ani, respectiv posibilitatea de a decide pentru ele și copilul lor, dar și de a cere și primi o serie de drepturi bănești”. (L.P.) (Sursa foto: pexels.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu