Plafonarea adaosului comercial va fi prelungită cu trei luni, iar lista produselor va fi extinsă!

Distribuie pe:

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, ale cărui propuneri au fost agreate de procesatori și comercianți, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ:

“Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbătorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde și lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători și nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul de resort.

Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanții procesatorilor și comercianților pentru a discuta, cu toate părțile implicate, modalitățile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, precum și extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanțul de procesare-distribuție-comercializare. (sursa - MADR)

România trimite în Gaza alimente și articole de cazarmament

România va trimite în Fâșia Gaza asistență internațională cu titlu gratuit constând în produse alimentare și articole de cazarmament, anunță Guvernul.

Potrivit unui comunicat transmis de Executiv, premierul Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență, a convocat, joi, în sistem hibrid, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

“Prin hotărârea nou adoptată se acordă asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru populația civilă afectată din Fâșia Gaza, ce constă în produse alimentare și articole de cazarmament, puse la dispoziție de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Transportul produselor se va realiza cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, pe cale aeriană, prin asistența umanitară europeană, respectiv a organizațiilor internaționale implicate”, precizează sursa citată.

Conform anexei la Hotărârea CNSU 38/19.10.2023, România va trimite în Fâșia Gaza 30 tone de conserve de legume, 10 tone de ulei de floarea soarelui, 20 tone de zahăr, 10 tone de orez, 20 tone de făină, 20 tone de apă minerală, 500 de corturi, 2.000 de paturi, 2.000 de saltele, 2.000 de pături, 4.000 de cearșafuri, 2.000 de perne, 4.000 de fețe de pernă, 2.000 de saci de dormit. (Agerpres)

Lasă un comentariu