“Sunt informat. Sunt protejat”, Dezbatere cu elevii mureșeni

Distribuie pe:

Centrul Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează, pe parcursul acestei săptămâni, o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane - 18 octombrie, subsumate unei campanii de informare intitulate “Săptămâna prevenirii traficului de persoane”, un exercițiu de creștere a gradului de conștientizare a populației asupra riscurilor acestui fenomen.

În cadrul campaniei au fost programate activități de informare în unități de învățământ din județele Mureș și Harghita, întâlniri de lucru cu specialiști, precum și un eveniment organizat la Sala mică a Palatului Administrativ - dezbatere cu tema “Sunt informat. Sunt protejat”, la care au participat reprezentanții elevilor din cele 16 licee din Târgu Mureș, dar și ai Școlilor Gimnaziale “Bernady Gyorgy”, “George Coșbuc”, “Tudor Vladimirescu”, “Europa” și ai Colegiului Economic “Transilvania”. Aceștia din urmă, coordonați de psihologul școlar Moldovan Adrian, au adus lucrări artistice (desene) care au reliefat propria percepție asupra fenomenului. Invitate speciale, reprezentând instituții partenere, au fost prof. Dărăban Paula Maria - Inspector Școlar General la IȘJ Mureș, și Georgeta Podar - șef Centru Maternal “Materna” Tg. Mureș, din partea DGASPC Mureș, care au fost premiate, primind plachete și Diplome, în semn de mulțumire. Acestea au vorbit despre colaborarea cu Centrului Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P și au subliniat importanța educației și a informării în prevenirea traficului de persoane, dar au adus în discuție și traumele prin care trec victimele.

Pentru talentul lor, elevii au fost premiați cu materiale realizate de ANITP (ghiozdane și rucsacuri), dar și de Fundația Comunitară Mureș în cadrul Proiectului ,,Educație pentru siguranță” (puzzle-uri, Diplome de participare, Ghidul tău în prevenire, tricouri inscripționate cu mesajul “Victimă poți fi chiar tu!”, baloane umplute cu heliu), toate fiind primite cu bucurie de elevi.

A fost reamintit și numărul de telefon care poate fi apelat pentru informații și sfaturi în vederea evitării unei situații de trafic de persoane - 0 800 800 678.

Finalul activității organizate cu prilejul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane a fost o surpriză, oferită tinerilor de Laura Bucur Zumba Mureș - un moment artistic care i-a făcut să intre într-o atmosferă de dans, de bucurie și de destindere, în armonie perfectă cu vremea frumoasă de afară. La final, elevii au lansat în aer baloanele albe, în semn de compasiune pentru victimele traficului de persoane.

Cei prezenți la activitate au avut parte de o altă surpriză: Munteanu-Stoica Bogdan (de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai”) și Munteanu-Stoica Vlad (Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”), doi dintre elevii prezenți la activitate, gemeni, au împlinit, în 18 octombrie, 18 ani. A fost ocazia perfectă pentru a le ura și cânta tradiționalul “LA MULȚI ANI!”, un moment emoționant pentru toți.

“Mulțumim Instituției Prefectului - județul Mureș pentru că ne-a găzduit, dar și celor care au făcut posibil un moment frumos, prin care să aducem în atenție însemnătatea zilei de 18 octombrie și să sensibilizăm societatea civilă cu privire la această infracțiune vinovată de drame în întreaga lume”, a spus comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P.

Letiția Bota

Lasă un comentariu