Va fi scos în afara orașului Penitenciarul Târgu Mureș?

Distribuie pe:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a declarat vineri, la Oradea, că s-ar impune ca șase penitenciare din țară, situate în centrele orașelor, să fie mutate la periferiile localităților, însă această problemă este una foarte dificilă și pentru care ar trebui să existe un acord la nivelul Guvernului.

“Penitenciarul Oradea face parte din seria de șase penitenciare care se află în zona unu, adică zona central critică a unor orașe importante. Și aici se încadrează Oradea, Ploiești, Satu Mare, Târgu Mureș, Iași și Gherla. Când ai un penitenciar în buricul târgului există o serie de probleme legate de dezvoltarea, modernizarea centrului orașului, siguranța cetățenilor, dar nici penitenciarul nu poate fi dezvoltat conform normelor actuale, având perimetrul blocat de celelalte clădiri”, a declarat ministrul Justiției.

Alina Gorghiu a precizat că, așa cum a discutat vineri cu autoritățile județene și locale din Oradea, se vor impune discuții extrem de serioase cu autoritățile din aceste șase orașe, pentru a putea găsi soluții de a muta penitenciarele din zona critică în afara localității. “Va trebui în mod clar să avem o fișă de parcurs, să avem un acord la nivel de Guvern, să ne coordonăm, pentru că e un subiect care merită o analiză aprofundată, pentru a genera poate un proiect pilot într-un viitor apropiat. Nu vreau să angajez nicio soluție pentru că proiectul va fi unul dificil, dar cred că va merita să ne aplecăm foarte serios asupra acestei probleme. Dacă va exista susținere din partea Guvernului, sunt convinsă că va putea continua discuția care, din punctul meu de vedere, poate fi realizată și este importantă”, a subliniat ministrul Justiției.

De asemenea, ministrul Gorghiu a menționat investițiile recente care s-au făcut în sistemul penitenciar din țara noastră.

“Am fost obligați - și mă bucur că am fost obligați - de CEDO să investim mult în sistemul penitenciar din România. În ultimii ani, între 2021 și 2022, au fost realizate 716 locuri noi de deținere. Iar anul acesta, până în luna august avem încă 349 de locuri noi. Până la finalul anului, mai avem de finalizat câteva sute. Suntem puțin în urmă, dar sper ca ANP (Administrația Națională a Penitenciarelor n.red.) să recupereze timpul privind aceste noi locuri. De asemenea, avem în stadii avansate proiectele a două noi penitenciare, Unguriu, lângă Buzău, cu 900 de locuri în regim deschis și semideschis, și la Berceni, lângă Ploiești, cu o mie de locuri în regim închis și maximă siguranță”, a menționat ministrul. (Agerpres)

Lasă un comentariu