DOREL I. DUCA

Distribuie pe:

“Profesorul cu adevărat înțelept nu te invită să intri în casa înțelepciunii sale ci, mai curând, te călăuzește către pragul minții tale”. (Kahlil Gibran)

Fiu al meleagurilor de ,,dincolo de păduri”, al bătrânei și încântătoarei Transilvanii, profesorul universitar emerit doctor Dorel I. Duca s-a născut în satul Grindeni, comuna Chețani, județul Mureș, în a 19-a zi a brumărelului anului 1948 - zodia Balanței, zodia omului echilibrat. A fost dat ca 19 octombrie 1948 - a treia zi de miercuri a brumărelului acelui an - să fie o splendidă zi de toamnă, mângâiată de razele blânde ale Soarelui care aurise deja pletele pomilor - după spusele mamei Lucreția și al tatălui Ioan. Cei 7 ani de acasă i-a petrecut alături de părinți și ceilalți frați: Vasile, Felicia, Lucreția (Luci) și Ștefan.

Studiile primare și gimnaziale le-a urmat în Grindeni-ul natal, pe frumoasa vale a pârâului Grindeni, în inima Transilvaniei, iar liceul, la vreo 8 km depărtare de casa părintească, la Luduș, în binecuvântata tradiție a Școlii Ardelene. Se formează ca matematician în ambianța academică de la Cluj, acolo unde s-au format oameni, s-au formulat idei, s-au format specialiști, s-au format elite. După absolvirea din 1972 a Facultății de Matematică-Mecanică (actuala Facultate de Matematică și Informatică) a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a fost reținut ca asistent. A avut șansa de a fi în preajma marilor matematicieni ai Clujului și României: acad. Tiberiu Popoviciu (a fost asistentul academicianului 3 ani, 1972-1975), acad. Petru T. Mocanu (conducătorul științific la doctorat), acad. Dimitrie D. Stancu (șeful catedrei la care și-a susținut lucrarea de diplomă), prof. univ. dr. Gheorghe Coman (conducătorul lucrării de diplomă) și mulți alții.

Își susține teza de doctorat intitulată “Programare matematică în domeniul complex”, sub conducerea acad. Petru T. Mocanu - în primăvara anului 1982 (14 mai 1982). Cu toate acestea este avansat lector numai după evenimentele din 1989, mai exact în 1990. În 1992, în urma unui concurs, este numit conferențiar, iar din 1995, tot în urma unui concurs, este numit profesor universitar la Catedra de Analiză și Optimizare a Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, instituție în care se află de 56 de ani, dacă punem și cei 5 ani cât a fost student. Este conducător de doctorat în specialitatea: analiză matematică, teoria optimizării, cercetare operațională.

La terminarea facultății, în 1972, s-a căsătorit cu colega lui de facultate, Eugenia, conferențiar dr. la Departamentul de Matematică de la Universitatea Tehnică din Cuj-Napoca - acum pensionară. Dumnezeu i-a binecuvântat să aibă două fete: Diana-Bianca și Iulia-Elza - informaticiene. Diana este căsătorită cu Ioan Petru Pârv - informatician; împreună i-au dăruit profesorului doi nepoți: pe Alexandru-Ioan (13 ani) și pe Ilinca-Natalia (8 ani). Iulia-Eliza este căsătorită cu Vlad Stan-informatician; și ei i-au dăruit profeorului doi nepoți: pe Filip (6 ani) și pe Casian (3 ani).

În ambianța academică sănătoasă de la Cluj - acolo unde s-au format oameni adevărați, specialiști de mare valoare, acolo unde s-au format elite - a ajuns ca el însuși să contribuie la formarea specialiștilor, a oamenilor de valoare, a devenit el însuși o elită a Clujului, și nu numai, din moment ce figurează în cărțile dedicate personalităților clujene (vezi de exemplu Cristian Colceriu: Elite clujene contemporane (Cluj Contemporary Elites), Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2014, pag. 367-380; Dan Fornade, Personalități clujene (1800-2007), Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007, pag. 194, Clujeni ai secolului 20 - dicționar esențial, Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2000, pag. 107).

Deși este “orășean”, fiu adoptiv al centrului cultural al Transilvaniei de peste 55 de ani, spune cu mândrie că este de la țară. Ca la o Olimpiadă fără sfârșit, viața face mereu ierarhizări; ierarhizări făcute după diverse criterii. Puține din aceste ierarhizări țin seama de inimă, de suflet, de relațiile umane. Alegerea decanului de suflet (profesorul cel mai apreciat din toate punctele de vedere) al studenților de la Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj-Napoca, la terminare facultății, este unul din aceste puține exemple. Profesorul universitar dr. Dorel I. Duca a fost ales de studenții lui ca decanul lor de suflet de 13 generații. În relațiile cu studenții s-a condus, așa cum des mărturisește, după principiul: “Nu merge în spatele meu că s-ar putea să nu te știu conduce, nu merge în fața mea că s-ar putea să nu te urmez, să mergem alăturea și să fim prieteni.”

Într-o manieră rar întâlnită, profesorul întruchipează rigoarea matematicianului și intuiția practicianului ceea ce face expunerile sale, ca și scrisul său, extrem de clare și frumoase. Are publicate peste 150 de articole în reviste din țară și străinătate, două monografii științifice, 18 cursuri și culegeri de probleme pentru învățământul universitar, 24 de cărți pentru învățământul preuniversitar. Și-a adus contribuția la realizarea a 3 granturi internaționale, dintre care pe două le-a coordonat, și la 46 de granturi și contracte naționale.

Sub conducerea domniei sale și-au elaborat și susținut teza de doctorat 7 doctoranzi - toți fiind acum cadre didactice universitare cu nume. Tot sub conducerea dânsului și-au elaborat lucrarea de gradul I peste 130 de profesori de matematică; la alți peste 30 fiindu-le președinte de comisie de gradul I. La mult peste jumătate dintre profesorii de matematică din Transilvania, dar și la mulți informaticieni, le-a fost profesorul de analiză, cercetare operațională, teoria optimizării, metode numerice în optimizare, programare matematică, algebră, ș.a. A fost membru sau președinte la peste 30 de comisii de doctorat și de avansări pe posturi didactice universitare și membru ARACIS în multe comisii de acreditare și atestare a universităților, facultăților și centrelor de cercetare științifică. A fost președintele comisiei de organizare a peste 50 de conferințe naționale și membru al comisiei de organizare a 5 conferințe internaționale, redactor-șef și membru în comitetul de redacție al unor reviste nu fără valoare.

A fost vicepreședintele echipei de corectură la Olimpiada Internațională de Matematică (IMO 2018), președinte de onoare a Olimpiadelor Naționale de Matematică din 2013 și 2017, la cele 5 ediții ale fazei naționale ale Olimpiadei Satelor din România, la aproape 100 de concursuri interjudețene și județene de matematică. De 8 ani se ocupă de pregătirea la matematică a elevilor olimpici din județul Cluj.

Este membru al Societății de Științe Matematice din România (SSMR); în perioada 2003-2011 a fost președintele filialei Cluj a SSMR, în perioada 2003-2018 membru în Consiliul Național al SSMR, iar în perioada 2008-2018 membru în Biroul Național al SSMR. Este membru al Societății Americane de Matematică (AMS) de mai bine de 40 de ani. În perioada 2000-2004 a fost prodecan al Facultății de Matematică și Informatică.

Blajinul ardelean cu un umor sănătos, de o politețe remarcabilă și de o înțeleaptă modestie este un om împlinit. Prin întreaga să activitate, domnul profesor universitar emerit dr. Duca I. Dorel face cinste învățământului mureșean, clujean și românesc în același timp! Să ne trăiți întru mulți ani, Domnule Profesor!

Prof. BUI Simion

Lasă un comentariu