O chitară de lemn care poate cânta singură și imita alte instrumente, produsă la Reghin

Distribuie pe:

Fabrica de instrumente muzicale Hora din Reghin, în colaborare cu un grup de pasionați de electronică din București, a dezvoltat o chitară de lemn care poate să cânte singură, putând imita și alte instrumente muzicale, precum pian sau tobe, ca urmare a instalării unui soft.

“Este un instrument nou, rod al unei colaborări a noastre cu niște IT-iști din București, iubitori de muzică. Avem în construcție o serie zero de 10 bucăți cu o electronică proiectată în Franța, executată în Hong Kong și care uimește publicul prin posibilitățile pe care le are. (...) Noua chitară va fi lansată pe piață în decembrie și va costa aproximativ 750 euro”, a declarat presei directorul general al Hora Reghin, inginerul Nicolae Bâzgan.

Chitara este dotată cu boxe pe interior, care captează vibrațiile corzilor, le transformă în sunet pe care îl procesează utilizând cele 12 efecte din banca soft-ului și redă sunetul prin cutia de rezonanță. Noul instrument poate fi conectat și prin bluetooth, poate funcționa ca boxă portabilă și poate permite înregistrarea a până la patru layere de muzică.

Nicolae Bâzgan a precizat că ideea acestei noi chitare îi aparține inginerului Radu Doru Alexandru, specializat în energetică și informatică, care a gândit acest soft pentru chitară împreună cu soția și cu doi prieteni.

“Ideea a pornit în urmă cu 2 ani, când am văzut niște filmulețe online, cu inovare în zona asta. A fost o chitară care făcea ceea ce îmi doream. Am încercat să iau legătura cu cei care au produs-o, să fac rost de acel dispozitiv, boxe și acel procesator de efecte. Aveam o chitară pe care o primisem de la Reghin și am zis: hai să investesc să creeze această chitară. Împreună cu lutierul am montat acele boxe, am montat dispozitivul, am calibrat chitara și a ieșit primul prototip. Poți să devii efectiv un band întreg cu o singură chitară, fără cabluri, fără amplificator, fără toate aceste accesorii care erau folosite în trecut. Am pornit din comoditate acest proiect, pentru că aveam un pedalboard, aveam amplificatoare, dar îmi era foarte greu să fac setup-ul acasă, înșiram patru-cinci cabluri, laptop etc”, a spus Radu Doru Alexandru.

Specialiștii de la Hora Reghin susțin că această chitară e una obișnuită, produsă aici de multă vreme, dar că este o adevărată provocare montarea părții electronice, fiindcă softul instalat pe chitară înregistrează, dar și redă ce s-a înregistrat și, în plus, poate imita sunetul de tobe, de pian și al altor instrumente. (Agerpres)

Lasă un comentariu