“50 de ani de la Sfințirea Bisericii Sf. Arhid. Ștefan din Cristești” - 7 Octombrie 2023

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în data de 7 octombrie 2023, la Biserica veche a Cristeștiului, s-a desfășurat un moment de aleasă bucurie și reîntâlnire a fiilor duhovnicești cristureni de pretutindeni, prilejuit de aniversarea a 50 de ani de la sfințirea Bisericii, în 7 octombrie 1973, de către PS Emilian, pe atunci episcop vicar al Episcopiei de Alba Iulia.

Ziua a început cu slujba de mulțumire adusă ocrotitorului comunității noastre, Sf. Arhidiacon Ștefan - primul martir al bisericii creștine, iar mai apoi, în ales sobor de preoți condus de părintele protopop al Târgu Mureșului Șulea Răzvan și format din fiii satului: pr. Nicolae Medrea, fost slujitor la acest Sfânt Altar în perioada 1981-2006, pr. Răzvan Enache, slujitor la Parohia Sf. Nicole din Cristești, pr. Emil Moldovan și Mihai Suciu, alături de părintele diacon Costel Augustin Gliga, ne-am bucurat cu toții, mari și mici, bătrâni și tineri, de comuniunea Sf. Liturghii.

Nu i-am uitat nici pe înaintașii noștri preoții slujitori la acest Sf. Altar: Vasile amintit la 1733, Simion amintit la 1805, Ștefan Stoicovici (1905-1940), în timpul căruia s-a construit Biserica,

David Lazăr (1940-1947), Nicolae Augura (1947-1970), Aurel Sămărghițan (1971-1980), în timpul căruia s-a sfințit Biserica la 7 octombrie 1973, de cântăreții de la strană, de îngrijitorii Bisericii, de ctitorii ei, de donatori și de toți credincioșii, pentru care s-a săvârșit o slujbă a Parastasului.

După frumosul cuvânt de învățătură pus la suflet de părintele protopop Șulea Răzvan, ca și gazdă a acestui moment, nu mi-a rămas decât să aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru toate, Sf. Arhidiacon Ștefan pentru grija pe care ne-o poartă clipă de clipă, preoților slujitori, părintelui Medrea Nicolae în mod special pentru cei 34 de ani de păstorire a comunității din Cristești între anii 1981-2015 și tuturor celor care s-au implicat, se implică și cu siguranță se vor implica și în viitor pentru a finaliza lucrările de înfrumusețare și reparații capitale ale Bisericii noastre. De asemenea, alese mulțumiri și celor de la strană, cântăreților noștri Georgian Bloj și Adrian Năsăudean, precum și fam. Țogorean Teodor, Narcisa și Teodora dimpreună cu fiica satului, Veronica Maier, care ne-au pus la suflet câteva pricesne deosebite.

La final de Sf. Liturghie, cu toții, preoți și credincioși, ne-am plecat genunchii inimilor noastre și l-am rugat pe Dumnezeu să binecuvânteze troița pe care am așezat-o la intrarea în curtea Bisericii, ca mărturie peste timp și ca mulțumire adusă înaintașilor noștri. Această troiță a fost ridicată prin grija credincioșilor din parohia noastră, dar mai ales cu aportul material al domnilor Palcu Vasile, Tevesi Levente și Silviu Babă.

Primul moment al zilei s-a încheiat cu o agapă frățească, urmând ca ziua să continue mai spre seară cu un excepțional spectacol folcloric dedicat tuturor cristurenilor, dar mai ales celor vârstnici, fiind un an dedicat în Patriarhia Română pastorației vârstnicilor. Un spectacol care a adus multă bucurie celor prezenți prin frumoasele cântece și dansuri populare românești prezentate într-un mod extraordinar de interpreți locali și nu numai: Bogdan Orban - fiu al satului, Grupul de dansuri populare “Flori mureșene” din Târgu Mureș conduși de Silviu și Ionela Fechete, grup din care fac parte și 5 copii ai comunității noastre, fam. Țogorean Teodor, Narcisa și Teodora, Grupul de instrumentiști veniți din Alba Iulia: Victor și Sergiu Geogian, Gheorghe și Alin Albu, iar seara a fost închisă ne nimeni alta decât marea interpretă a folclorului românesc SAVA NEGREAN BRUDAȘCU împreună cu trusa sa de dansatori.

Închei prin a mulțumi tuturor celor care au făcut posibilă această zi deosebită: credincioșii parohiei noastre, membrii Asociației Culturale “DATINA” din Cristești, voluntarilor, Fărcaș Livia, Moldovan Viorel, Orban Ștefan, Șomfălean Liliana, Bacali Florin, firma Artezi din Cristești.

Urarea făcută de Sava Negrean Brudașcu la sfârșit de spectacol o fac și eu acum pentru toți cristurenii: “IUBEASCĂ-VĂ DUMNEZEU”. Amin!

Cu aleasă prețuire,

părintele BOGDAN STELIAN RACOȚI

Lasă un comentariu