UE - “la mâna” lui Viktor Orbán?!

Distribuie pe:

Uniunea Europeană ia în considerare deblocarea câtorva miliarde de euro pentru Ungaria, în încercarea de a obține acordul Budapestei privind continuarea sprijinului acordat Ucrainei și începerea negocierilor de aderare a Kievului, au declarat oficiali europeni de rang înalt, notează presa internațională, reamintind că fondurile pentru Ungaria au fost înghețate în decembrie anul trecut, Uniunea invocând unele probleme legate de nerespectarea statului de drept.

În actualul context, deblocarea fondurilor ar constitui o victorie pentru premierul Viktor Orbán, care a declarat că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la fondurile europene. “Dacă o țară membră a UE nu primește fondurile alocate, nicio țară ne-comunitară nu va putea primi fonduri din bugetul comun”, a reiterat, săptămâna trecută, șeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, Gergely Gulyas, subliniind că Ungaria nu va accepta ca Uniunea Europeană să ofere Ucrainei noi ajutoare financiare din bugetul comunitar atât timp cât Comisia Europeană îi menține blocate fondurile europene. În privința ajutorului financiar pentru Ucraina există consens între statele UE, cu excepția Budapestei. Pe de altă parte, oficialul ungar a reafirmat că Ungaria “nu va susține niciun progres pentru Ucraina” în forurile internaționale atâta timp cât nu sunt restabilite drepturile minorității maghiare din Transcarpatia.

Ungaria întreține legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE și este văzută ca principalul potențial oponent la decizia care urmează să fie luată în decembrie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Kievul, decizie care necesită sprijinul unanim al celor 27 de membri ai Uniunii.

Pe de altă parte, este în joc și solicitarea Comisiei executive a UE adresată statelor membre de a contribui cu sume mai mari la fondurile comune pentru finanțarea Ucrainei. O eventuală decizie în acest sens urmează să fie luată până la sfârșitul anului și necesită, de asemenea, unanimitate. De altfel, potrivit surselor citate, oficiali UE recunosc, fățiș, că deblocarea fondurilor pentru Ungaria este parțial influențată de dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului Uniunii.

Ar fi vorba de circa 13 miliarde de euro (mai mult de jumătate din fondurile blocate), în schimbul căreia Ungaria, care “are nevoie urgentă de bani”, să renunțe la dreptul de veto în unele chestiuni legate de politica Uniunii, cu atât mai mult cu cât, ca răspuns la cererile Bruxelles-ului, Budapesta a adoptat o serie de reforme în domeniul judiciar.

Marți, ministrul ungar al afacerilor europene a declarat că se așteaptă la un acord cu UE pentru alocarea a circa 9 miliarde de euro “până la sfârșitul anului”.

Pentru Ucraina, care a depus cererea de aderare la UE la doar câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, sprijinul Occidentului este esențial, iar aderarea constituie un obiectiv național major.

Înainte ca liderii UE să voteze în decembrie, Comisia va prezenta, în următoarele săptămâni, o evaluare a progreselor înregistrate de Ucraina în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor pentru începerea negocierilor.

Orban a declarat, în context, că va trebui să se răspundă la “întrebări foarte dificile” înainte ca UE să înceapă cu Ucraina discuțiile de aderare, “un proces care ar dura ani de zile înainte ca Kievul să poată adera, dacă va adera vreodată”. Vorbind în fața parlamentului ungar săptămâna trecută, el a trasat o linie de demarcație între sprijinirea Ucrainei și deblocarea fondurilor UE.

“Bruxelles... se așteaptă ca noi să fim de acord cu un amendament la bugetul Uniunii Europene care necesită unanimitate”, a spus el. “Ei ne cer... să dăm și mai mulți bani Ucrainei. Bruxelles-ul trebuie să ne dea banii care li se cuvin maghiarilor, iar starea finanțelor publice ar arăta mai bine. Suma care ne este datorată ar netezi - și sunt convins că o va face - echilibrul bugetar”.

Potrivit PNRR al Ungariei, țara are dreptul la granturi în valoare de aproape 6 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie, dar Comisia Europeană nu numai că a blocat acest plan, ci, a activat, împotriva Budapestei, mecanismul de condiționalitate, care îi permite să le suspende fondurile europene acelor state membre despre care consideră că încalcă statul de drept, blocând astfel 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei.

Or, relațiile tensionate dintre Viktor Orban și Comisia Eurioeană sunt de notorietate, premierul ungar fiind acuzat, în repetate rânduri, de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice sau contestarea întâietății deciziilor Curții de Justiție a UE asupra dreptului național.

Pentru UE, în acest moment, situația este foarte complicată: în încercarea de a ajunge la un acord cu Ungaria, Uniunea trebuie să facă față tensiunii între două dintre obiectivele sale majore: pe de o parte, apărarea standardelor democratice în țările membre și, pe de altă parte, sprijinirea Ucrainei, care încearcă să respingă invazia Rusiei și să se integreze în structurile occidentale. Deocamdată, după cum se prezintă lucrurile asul este în mâneca lui Orbán. (surse documentare - Reuters, Financial Times, AP)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu