Nou record de explorare în adâncime a unei peșteri din România

Distribuie pe:

Pentru prima dată în țara noastră, speologii au ajuns la adâncimea de 800 de metri într-o peșteră. Recordul a fost stabilit în avenul de sub Vârful Grind, din masivul Piatra Craiului.

Măsurătorile topografice au indicat că exploratorii au ajuns pentru prima dată la adâncimea de 800 de metri într-o peșteră din România. Recordul a fost stabilit în timpul taberei de explorare a avenului de sub Vârful Grind, organizată în perioada 8-24 septembrie 2023, în masivul Piatra Craiului, relatează Brasov.net, citat de Spotmedia.ro.

46 de speologi, de la cluburi din România, Ungaria, Grecia, Ucraina și Germania, au participat, în ture, la tabăra de explorare a celui mai adânc aven (peșteră cu dezvoltare preponderent verticală) din țara noastră.

Principalul obiectiv al explorărilor din acest an a fost forțarea punctului terminus, stabilit în timpul acțiunilor din 2019 - o galerie complet inundată (sifon), cu pasaje strâmte, cu o lungime de șase metri. Obstacolul a fost depășit după ce un scafandru s-a scufundat în galeria inundată și a montat un sistem complex pentru drenarea apei, apoi au fost lărgite pasajele din stâncă care împiedicau înaintarea.

Aceste operațiuni au deschis accesul către o verticală de 19 metri, la capătul căreia o nouă zonă cu apă și strâmtori blochează înaintarea. Măsurătorile topografice cu dispozitive laser de precizie și suprapuse pe harta avenului au confirmat că adâncimea atinsă la nivelul noului punct terminus este de 800 de metri.

Avenul de sub Vârful Grind a fost descoperit în anul 1985, în versantul de est al masivului Piatra Craiului. Timp de 38 de ani, această peșteră a fascinat generații de speologi români și străini, dornici să descopere traseul apelor prin măruntaiele masivului Piatra Craiului.

Analizele geologice și hidrografice sugerează că acest aven ar putea avea o adâncime de până la 1.200 de metri. În prezent, explorarea se face folosind un bivuac (refugiu) instalat la adâncimea de 541 de metri și a unui sistem de comunicații instalat la suprafață, funcțional pe toată adâncimea cavității.

În România, a doua cea mai adâncă peșteră se află în Parcul Natural Apuseni. Peștera V5 are o adâncime măsurată de 653 de metri, cu galerii explorate până la aproximativ 660 de metri.

Cea mai adâncă peșteră din lume este Veryovkina, din Abhazia, în nord vestul Georgiei, o peșteră în care explorările au ajuns la cota de minus 2.223 metri, notează publicația citată.

Ediția din acest an a taberei de explorare a avenului de sub Vârful Grind a fost organizată de cluburile de speologie Silex Brașov, Avenul Brașov și Focul Viu București, cu sprijinul Federației Române de Speologie.

Lasă un comentariu