Cine poate beneficia de vaccinări compensate sau gratuite

Distribuie pe:

În 15 septembrie 2023, a intrat în vigoare Ordinul ministrului Sănătății nr. 3.120, publicat în Monitorul Oficial nr. 832, prin care au fost stabilite categoriile de persoane care pot beneficia de medicamente compensate sau gratuite folosite pentru producerea imunității active sau pentru prevenirea unor boli transmisibile (precum gripa, infecțiile pneumococice și meningococice sau hepatita B).

Compensare cu 50%

Conform recentului ordin, categoriile de persoane care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50% din prețul de referință al medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, fără boli cronice, pentru vaccinarea împotriva gripei, și femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani, fără boli cronice, pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

Compensare 100%

Categoriile de persoane care beneficiază de medicamente imunologice compensate 100% pentru vaccinarea împotriva gripei sunt copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 19 ani, gravidele și persoanele cu vârsta cuprinsă 19 ani și 65 de ani, care au boli cardiovasculare cronice, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, boli hepatice cronice, boli neurologice cronice, boli metabolice, boli oncologice, boli autoimune, malformații congenitale, obezitate, asplenie, persoane cu infecție HIV/SIDA, cu terapie imunosupresoare, cu transplant și cu imunosupresie congenitală.

De vaccinare gratuită antigripală beneficiază și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, precum și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

Compensare de 100% pentru vaccinarea împotriva infecției pneumococice se acordă copiilor cu vârsta sub 19 ani (născuți înainte de 1.10.2017) și persoanelor cu vârsta cuprinsă între 19 ani și 65 de ani cu infecție HIV/SIDA ori au asplenie, siclemie, boli respiratorii cronice, boli renale cronice, implant cohlear, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie congenitală, drenaj ventricular extern, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hepatopatii cronice, leucemii, limfoame și mielom multiplu.

De asemenea, beneficiază de gratuitate și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar.

De vaccinare împotriva infecției meningococice beneficiază persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 65 de ani, cu infecție HIV/SIDA ori au asplenie, siclemie, boli oncologice, terapie imunosupresoare, transplant, imunosupresie, deficiențe persistente de componente ale complementului, pacienți care primesc recomandarea de tratament cu inhibitori de complement (anticorpi monoclonali umanizați) (de exemplu, pacienții cu hemoglobinurie paroxistică nocturnă (HPN), sindrom hemolitic uremic atipic (SHUa), miastenia gravis generalizată (MGg) și tulburare din spectrul neuromielitei optice (TSNMO). Acestora li se adaugă persoanele de peste 65 de ani.

De vaccinare împotriva infecției cu HPV beneficiază persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani.

De vaccinare împotriva difteriei, tetanosului și pertusiss-ului (tusei convulsive) pot beneficia gravidele (se recomandă vaccinarea cu vaccin combinat difteric - tetanic - pertussis acelular - dTpa, adsorbit), rapel la fiecare 10 ani de la doza anterioară, pentru adulți, persoanele cu transplant medular sau de celule stem hematopoetice și contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant.

De vaccinare împotriva hepatitei B beneficiază persoanele dializate nevaccinate înainte de 1995 sau pacienți dializați cronic care necesită doze booster documentate serologic, persoanele cu infecție HIV/SIDA, persoanele cu transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană, persoanele care beneficiază de terapie imunosupresoare, contacții direcți ai cazurilor confirmate cu hepatită B, persoane cu hepatopatii cronice (hepatită C, ciroză, ficat nonalcoolic, hepatită autoimună, nivel persistent al ALT/AST de 2 ori mai mare decât normalul), persoanele cu asplenie, persoanele din grupa de vârstă 19 - 59 de ani cu diabet zaharat (pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, recomandarea rămâne la latitudinea medicului curant), persoanele cu boli ereditare predispozante pentru ciroza hepatică (boala Wilson, deficit de alpha-1 antitripsină, hemocromatoză), personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar nevaccinat sau cu nivel al Ac antiHBs mai mic de 10 UI, după 3 doze de vaccin hepatitic B.

De vaccinare împotriva varicelei beneficiază contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană.

De vaccinare împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei beneficiază persoanele cu transplant medular și contacții fără titru detectabil de anticorpi (IgG) ai persoanelor cu transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu