Numele mari ale literaturii vin la Târgu Mureș!

Distribuie pe:

Salonul de Carte Bookfest revine la Târgu Mureș cu o ediție de gală, bogată în lansări de carte, întâlniri cu personalități de seamă, sesiuni de autografe și un concert de muzică folk.

Între 28 septembrie și 1 octombrie, la Teatrul Național Târgu Mureș, îi puteți întâlni pe Gabriela Adameșteanu, Radu Paraschivescu, Simona Antonescu, Anca Vieru, Emilia Faur, Cristian Manolachi, Alexandru Stermin, Cristian Mungiu, Marius Chivu, Cristian Preda, Adrian Papahagi, Péter Demény, Denisa Comănescu și mulți alții. Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit, iar intervalul de vizitare este 10.00 - 19.00 pentru prima zi, 28 septembrie, și 10.00 - 20.00 pentru următoarele trei zile, 29 septembrie - 1 octombrie. Nu trebuie ratate reducerile și ofertele pe care expozanții participanți le vor avea pentru multitudinea de cărți prezente în foaierul Teatrului Național, la standurile editurilor All, ART, Avulon, Cartex, Corint, Curtea Veche Publishing, Diana Press, FarmaMedia, Fundația România de Mâine, Humanitas și Humanitas Fiction, Lebăda Neagră, Librarus Publishing, Litera, Nemira, Niculescu-Oxford, Polirom, University Press - UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, Usborne Publishing.

Cea de-a VIII-a ediție a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureș se deschide oficial joi, la ora 12.00, iar încă din prima seară, publicul este invitat la concertul folk susținut de Dinu Olărașu, de la ora 18.00.

VINERI, la ora 16, editura FarmaMedia prezintă, în prezența autoarelor, volumele Îngerul meu, Gabriel - Ghid de vindecare a suferințelor determinate de despărțiri de Maria-Dorina Matiș, respectiv Zi de zi, tot mai puternic de Rodiana Józsa. Moderator: actorul Liviu Pancu.

De la ora 17.00, editura Lebăda Neagră ne dă întâlnire cu scriitorii Adrian Petru Stepan și Adrian Christescu, în dialog pornind de la cele mai noi volume pe care le semnează: Poveste dintr-o sticlă de parfum, respectiv Second life.

De la ora 18.00, editura Polirom va prezenta antologia de proză scurtă Kiwi 2023, în prezența coordonatorului acesteia, Marius Chivu, critic literar, editor și scriitor.

Seara se încheie cu două evenimente editoriale Humanitas: de la 18.30, editura Humanitas Fiction i-a convins pe politologul Cristian Preda și pe scriitorii Radu Paraschivescu și Marius Chivu să i se alăture editoarei Denisa Comănescu ca să prezinte noutățile editoriale Fiu de ticălos de Sorj Chalandon; Clara citește Proust de Stéphane Carlier; Casa destinului de Jesse Burton; Păsările se duc să moară în Peru de Romain Gary și bestsellerul verii 2023, Simon de Narine Abgarian.

De la ora 19.00, editura Humanitas va încheia seria de evenimente ale zilei cu lansarea cărții semnate de neobositul alpinist David Neacșu - Cartea înălțimilor: Povestea unei vieți de explorator.

SÂMBĂTĂ, de la ora 12.00, editura Polirom va prezenta seria Shakespeare semnată de Adrian Papahagi, un studiu amplu pe care autorul l-a dedicat operei lui William Shakespeare și care vine atât în întâmpinarea publicului specializat, de critici și istorici literari, oameni ai teatrului, cât și a cititorilor pasionați de opera dramatică și lirică a “poetului din Avon”.

De la ora 12.45, regizorul Cristian Mungiu ne va introduce în universul său familial prin cartea semnată și lansată recent la Salonul Internațional de Carte din Chișinău, Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană. Alături îi vor fi scriitorul Radu Paraschivescu și criticul Alexandru Cistelecan.

De la 13.30, Radu Paraschivescu va prezenta împreună cu Cristian Preda recentul volum de povestiri și bestseller al acestei veri, Garoafe la bordel, dar va oferi și o lectură în avanpremieră din romanul său aflat în pregătire, Brățară pe glezna ta.

De la 14.15, Cristian Preda, Radu Paraschivescu, Andrei Vornicu și Denisa Comănescu vor avea spre dezbatere noutățile editurii Humanitas Ficton: Librăreasa din Paris de Kerri Maher, Lunga scurtime a vieții de António Lobo Antunes, Vorbește-mi despre tata de Kyung-sook Shin și multiplul premiat roman Întoarcerea acasă de Kate Morton. Acestuia din urmă i se va dedica și o lectură publică susținută de actrița Loredana Dascălu de la Teatrul Național din Târgu Mureș.

De la ora 15.00, Marius Chivu ne dă întâlnire din nou, de această dată prilejuită de cel mai recent volum de călătorii al său, Trei săptămâni în Atlas. După care, tot în registrul călătoriei presărate cu lirism, ne invită să rămânem Liviu Stănescu și al său volum Am fost la capătul lumii. Ambele “călătorii” vor fi făcute și în prezența scriitorului Radu Paraschivescu.

De la ora 16.00, editura Humanitas ne invită într-o incursiune istorică prin intermediul cărții de cercetare a istoricului Cristian Manolachi, Revolverul Arhanghelului. Mișcarea Legionară și mistica asasinatului politic.

Ora 16.30 ne va readuce în planul concret, imediat, al realității politice ai cărei contemporani suntem. Cristian Preda va prezenta această dimensiune existențială prin volumul său proaspăt apărut la editura Humanitas, De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii? Plus alte 21 de întrebări pestrițe despre politica românească.

După ora 17.00, intră în scenă editura Polirom, alături de una dintre cele mai iubite și apreciate scriitoare române contemporane, Gabriela Adameșteanu, cu cel mai recent roman al său, Voci la distanță, distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România.

De la 17.45, editura Humanitas va încheia șirul de evenimente sub amprenta personalității marcante a Monicăi Lovinescu, editura dedicându-i, cu ocazia centenarului, o serie aniversară ce va fi prezentată de Cornel Sigmirean, Alexandru Cistelecan, Cristian Preda și Radu Paraschivescu: CD-ul Aici e Radio Europa Liberă cu Monica Lovinescu și Virgil Ierunca și noi ediții ale volumelor Jurnal esențial, La apa Vavilonului, Etica neuitării, O istorie a literaturii române pe unde scurte, 1960-2000.

DUMINICĂ, în ultima zi din cadrul Salonului, la ora 11, cei mici se vor întâlni cu universul plin de magie marca Alexandru Stermin, prin cartea sa apărută la editura Humanitas Junior, Cum am devenit vrăjitor: Din carnetul unui explorator. Pasionatul biolog și neobositul călător ne va invita să-l însoțim pe drumurile lungi ale Globului, din trecutul omenirii până azi, prin poveștile pline de farmec pe care el le-a strâns laolaltă ca prin vrajă în acest “carnet de explorator”.

De la 12.30, editura Polirom a pregătit o întâlnire cu Simona Antonescu și romanul istoric recent apărut în colecția Fiction Ltd, Chiajna din Casa Mușatinilor, roman de factură istorică, deschizând poarta către era Doamnei Chiajna, cea mai importantă personalitate feminină a Evului Mediu românesc. Apoi, Anca Vieru ne va face cunoștință cu Theodor Pallady, prin intermediul volumului Pallady. Ulise legat de catarg, din colecția Biografii romanțate, iar de la ora 13.30, publicul este invitat la lansarea romanului Viața e a mea de Emilia Faur, o voce auctorială puternică și de netrecut cu vederea.

De la ora 14.00 va fi lansat numărul 2 al revistei culturale MATCA, evenimentul prezentat de scriitorul, publicistul și profesorul clujean Péter Demény. Deși aflată abia la începuturile sale, revista a reușit să pătrundă și să atragă atenția pe piața culturală din România prin conținutul său diversificat. Aceasta reunește articole despre literatură, arte plastice, teatru, film, muzică, reportaje despre festivaluri, târguri de carte, concerte, interviuri cu scriitori, regizori, soliști, artiști, schițe, nuvele, poeme, portrete, ilustrații, dialogul fiind miza principală a publicației.

Salonul de Carte Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Instituția Prefectului - Județul Mureș. Co-organizatori: Consiliul Local Târgu Mureș și Consiliul Județean Mureș. Partener media: gabrielascrie.ro

Salonul de Carte Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău.

(Pentru informații: https://bookfest.ro/programul-evenimentelor-bookfest-targu -mures-2023/) (I.S.)

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu