Din octombrie, Azomureș repornește producția de îngrășăminte la 50% din capacitate

Distribuie pe:

Din luna octombrie Azomureș va relua producția de îngrășăminte chimice la 50% din capacitatea sa maximă, a anunțat ieri directorul general al companiei, Josh Zacharias în cadrul unei conferințe de presă. Alături de directorul general al Azomureș la conferința de presă au participat ministrul energiei, Sebastian Burduja și prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

“Mulțumesc prefectului și ministrului pentru că au venit să viziteze combinatul, să vadă lucrurile pe care le facem. Sunt doi ani de la oprirea producției însă noi nu am oprit activitatea. Am continuat să facem investiții pentru a ne asigura că vom putea reporni producția atunci când vom avea oportunitatea să o facem. Suntem bucuroși că am încheiat contractele de furnizare a gazului pentru a asigura repornirea în luna octombrie. Este o veste bună pentru noi. Revenim să sprijinim agricultura românească  așa cum am făcut-o în trecut. Azomureș joacă un rol important în România asigurând conexiunea între două dintre cele mai importante sectoare economice cel al energiei și cel agricol. Am avut un dialog continuu cu Guvernul României și în special cu ministerele Economiei, Energiei și Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluții care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte și credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureș ajunge la 100% din capacitate și contribuie la ambiția Guvernului de a crește volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăți balanța comercială și, în cele din urmă, să vedem contribuția la bugetul de stat într-un mod productiv”, a declarat Josh Zacharias.

Fiind întrebat când va ajunge Azomureș să producă la capacitate maximă, directorul general a spus că “am considerat că asigurarea aprovizionării cu îngrășăminte pentru sezonul agricol următor (2023 - 2024) este pur și simplu prea importantă pentru a fi ignorată pentru sectorul agricol românesc, așa că era momentul să acționăm. Intenția noastră este de a menține în funcțiune producția de Amoniac (gazul fiind aici materie primă), precum și instalațiile de produs finit NPK, Azotat de Amoniu și Nitrocalcar atât timp cât condițiile o permit, cu mențiunea că volatilitatea piețelor pentru gaze și îngrășăminte este încă la cote istorice, deci viitorul este încă incert”. Directorul general a mai adăugat că gazul contractat este luat atât de la OMV Petrom și Romgaz și o parte din import, dar majoritatea vine din România.

Ministrul energiei, Sebastian Burduja a transmis jurnaliștilor prezenți la conferința de presă că “este o mare bucurie să mă aflu la Târgu Mureș. Simt că suntem acasă și simt că suntem într-un loc în care România se mișcă. Am spus, recent, că din 2027 România va fi cel mai mare producător de gaz din Europa în urma primelor molecule de gaz care vor intra în Sistemul Național de Transport din exploatarea Neptun Deep, un proiect în coproducție, 50 la sută, 50 la sută, OMV Petrom și Romgaz. Și am spus că din producția suplimentară anulă, probabil 10 miliarde de metri cubi, cea mai proastă utilizare ar fi să ardem gazul la aragaz. Cea mai bună metodă de a valorifica acest gaz este chiar la dumneavoastră acasă, aici la Azomureș, pentru că aici ca urmare a resursei prime - gazul românesc, putem să avem produse finite cu o valoare adăugată mult mai mare. Este cea de a treia întâlnire pe care o am în trei luni de zile de la preluarea mandatului cu echipa de la Azomureș și bineînțeles că de fiecare dată am întrebat când îi dați drumul. Mă bucur foarte mult că s-a potrivit ca astăzi echipa Azomureș să anunțe repornirea acestui combinat strategic pentru țară. Știu că nu sunt ușoare condițiile de piață. Știu că echipa de conducere Azomureș își asumă și riscuri cu atât mai mult într-un context economic complicat. Cu atât mai mult înainte de venirea iernii când, în general, prețurile la gaz cresc. Apreciez foarte mult că Azomureș a răspuns acestui apel pe care Guvernul României și autoritățile locale l-au făcut în repetate rânduri, de a reporni activitatea”. El a mai adăugat că nu consideră că este normal ca România să importe produse din Egipt, Algeria Uzbekistan și din alte părți și a subliniat efortul Azomureș de a-și păstra personalul în perioada în care producția a fost oprită.

Ministrul energiei s-a referit și la concurența neloială de pe piața ureei pe care o practică statele din zona Africii de Nord. “Domul director (al Azomureș - n.r.) este elegant. Fluxul pe uree nu se repornește (la Azomureș - n.r.) pentru că există o concurență, demnă de a fi analizată, din partea producătorilor din Africa de Nord. Aceștia beneficiază de scutiri de taxe vamale, e un regim european, dar practică prețuri suspect de mici și e un lucru la care ne vom uita cu atenție. În primul rând Consiliul Concurenței. Este interesul statului român să protejeze companiile care produc în țară”.

Întrebat cum poate Guvernul să sprijine activitatea Azomureș, Sebastian Burduja a spus că “statul are mecanisme limitate ca să intervină în piață. Orice ban public care merge către un privat înseamnă ajutor de stat și el se supune unor reguli foarte stricte impuse de Comisia Europeană. Piața gazului este foarte complicată. Un eveniment în Norvegia sau Australia duce la creșterea prețului gazului. Azomureș are o politică comercială deosebit de inteligentă și au reușit să semneze anumite acorduri care le dau o anumită predictibilitate cel puțin pe o perioadă de un an de zile. Mizăm și noi că prețul gazului va scădea pe piață. Eu mă uit cu foarte multă nerăbdare la 2027 Am discutat și astăzi cu Romgaz și mi-au arătat toată disponibilitatea de a sprijini Azomureș”.

Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre a declarat că “mă bucur să dăm acest semnal astăzi, aici de la Azomureș când cel mai important agent economic al județului își repornește activitatea. Tuturor fermierilor din România le garantăm faptul că Azomureș face tot ceea ce poate pentru agricultura românească, acela de a aduce pe piața de fertilizanți cele mai bune îngrășăminte chimice pentru sezonul care urmează”.

Platforma Azomureș produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrășămintelor) în doua instalații similare, codificate III și IV. Repornirea Amoniac III și a instalațiilor conexe vor permite fabricarea unei cantități importante de îngrășăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol. Capacitatea totală de producție a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80-85% sunt destinate pieței agricole românești. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu