Peste 1.300 de școli din Ucraina, distruse de la începutul războiului

Distribuie pe:

Peste 1.300 de școli au fost complet distruse în zonele controlate de autoritățile din Ucraina de la începutul invaziei declanșate de Rusia în 2022, în timp ce altele au fost grav avariate, a anunțat marți UNICEF, informează Reuters.

Din cauza atacurilor persistente, doar aproximativ o treime dintre copiii ucraineni de vârstă școlară participă la cursuri în format fizic și mulți dintre ei au uitat deja noțiunile pe care le-au învățat în trecut, afirmă reprezentanții UNICEF.

În afara Ucrainei, mai mult de jumătate dintre copiii proveniți din familii care au fugit din cauza războiului și s-au refugiat în șapte țări europene nu sunt înscriși în sistemele naționale de educație, din cauza barierelor de limbă și a supraaglomerării sistemelor de învățământ din acele țări.

Unele dintre școlile din Ucraina au fost lovite direct, iar altele s-au închis ca măsură de precauție în ultimele 18 luni, care au fost marcate de atacuri cu rachete și de artilerie asupra zonelor rezidențiale din întreaga țară.

“În interiorul Ucrainei, atacurile asupra școlilor au continuat fără încetare, lăsându-i pe copii profund stresați și fără un spațiu sigur în care să învețe”, precizează comunicatul publicat de UNICEF.

Războiul a izbucnit după întreruperile cauzate de pandemia de COVID-19, ceea ce înseamnă că unii dintre copiii ucraineni se confruntă cu cel de-al patrulea an școlar marcat de perturbări, în contextul în care ei se întorc la școală în această săptămână după încheierea vacanței de vară.

“Nu numai că acest lucru i-a făcut pe copiii ucraineni să întâmpine dificultăți în a face progrese în educația lor, însă ei se chinuie să rețină și lucrurile pe care le-au învățat deja când școlile erau pe deplin funcționale”, a declarat Regina De Dominics, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Aproximativ jumătate dintre profesorii ucraineni au raportat deteriorarea abilităților elevilor în ceea ce privește limbajul, lectura și matematica. De asemenea, copiii nu mai beneficiază de acel sentiment de siguranță și prietenie pe care școala poate să îl ofere persoanelor afectate de război. (Agerpres)

Olanda retrocedează comori din perioada colonială autorităților din Sri Lanka

Țările de Jos au remis luni autorităților din Sri Lanka titlurile de proprietate asupra a șase comori din era colonială, inclusiv pentru un tun de bronz din secolul al XVIII-lea decorat cu aur și cu argint și încrustat cu rubine, conservat în prezent la Rijksmuseum din Amsterdam, informează AFP.

În cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului srilankez al Culturii, în orașul Colombo, viceministrul olandez pentru Cultură, Gunay Uslu, a semnat documentele care atestă că Sri Lanka este proprietarul acestor obiecte, au anunțat oficialii din țara asiatică.

Muzeul Național din Sri Lanka i-a acordat în schimb celebrului Rijksmuseum din Amsterdam dreptul de a deține aceste comori până când ele vor fi transportate la Colombo, în luna decembrie.

Primul lot ce urmează să fie transferat în Sri Lanka include “Tunul lui Lewke”, care ar fi fost un cadou oferit de un aristocrat srilankez, Lewke Disava, regelui Kandy, în jurul anilor 1745-1746. Acel tun cu decorațiuni spectaculoase a fost confiscat de soldații olandezi, în 1765.

După ce a fost expus în Țările de Jos, tunul a ajuns în cele din urmă la Rijksmuseum.

Celelalte obiecte - două săbii din aur și argint, două puști și un pumnal - datează din epoca în care țara insulară asiatică făcea parte din imperiul colonial olandez, din 1658 până în 1796.

Decizia privind restituirea obiectelor din epoca colonială către autoritățile din Sri Lanka și Indonezia a fost luată în urma recomandărilor formulate de o comisie înființată de Guvernul olandez cu misiunea de a ancheta achizițiile ilegale efectuate în epoca imperiului colonial.

Comisia a fost înființată după ce Indonezia, fostă colonie olandeză, a dorit să își recupereze operele de artă și colecțiile de istorie naturală.

Sri Lanka a cerut de asemenea retrocedarea comorilor sale care au fost spoliate de olandezi.

Insula asiatică s-a aflat sub dominație portugheză din 1505 până în 1658, înainte să intre sub control olandez, apoi sub cel al Imperiului colonial britanic și să își obțină independența în anul 1948. (Agerpres) (Sursa foto: brusselstimes.com)

Lasă un comentariu