10 curiozități interesante despre vin

Distribuie pe:

Primul vin, sau mai bine zis prima băutură extrasă din sucul de struguri, datează din perioada neolitică. Vinul este dovada constantă că Dumnezeu ne iubește și adoră să ne vadă fericiți _ Benjamin Franklin.

Știați că strugurii sunt cel mai plantat fruct din lume?

1. Cea mai veche cramă din lume se găsește în peșterile din Armenia. Se precizează că are o vechime de 6.100 de ani, si a fost descoperită între 2007 și 2010.

2. Pe vremea romanilor, femeilor le este interzis să bea vin. Conform legii romane timpurii, femeile care beau vin erau considerate a comite o crimă. Femeile erau considerate slabe, iar vinul le putea expune pericolului. Dacă femeile erau prinse, puteau fi condamnate la moarte.

3. Obiceiul de a ciocni paharele cu un salut “aclamat” a venit din Roma veche, unde au folosit această metodă pentru a se asigura că nimeni nu încearcă să-l otrăvească pe celălalt, paharele de lovire fac băutura să se scurgă dintr-un pahar în altul.

4. Nu toate vinurile sunt mai bune dacă sunt mai vechi. De fapt, 90 la sută din vinuri ar trebui consumate într-un an sau maxim 2 de la producția lor.

5. O viță-de-vie trebuie să crească timp de aproximativ patru până la cinci ani înainte de a putea fi recoltați primii struguri.

6. În Egiptul antic, capacitatea de a păstra vinul până la maturitate era considerată alchimie și era privilegiul doar al faraonilor.

7. Pe lângă biserici și mănăstiri, alte două mari instituții medievale au obținut o mare parte din veniturile lor din vin: spitalele și universitățile. Cel mai faimos spital medieval dotat cu vin (acum muzeu) este frumosul Hôtel-Dieu din Beaune, Franța.

8. Știați că se servesc mai întâi vinurile mai ușoare și apoi se trece la vinuri mai grele pe parcursul unei mese. În plus, vinul alb trebuie servit înainte de roșu, vinul mai tânăr înainte de bătrân și vinul sec înainte de dulce.

9. Unul dintre citatele din biblie despre vin este acesta “Du-te, mănâncă-ți mâncarea cu bucurie și bea-ți vinul cu inima veselă”.

10. Vinul este depozitat, culcat, deoarece dacă sticla este în picioare în sus, dopul s-ar putea usca și s-ar micșora ,ulterior ar intra aerul în sticlă și vinul s-ar strica.

(Sursa: https://999curiozitati.ro/10-curiozitati-interesante-despre-vin/)

(Foto: Pixabay.com)

Lasă un comentariu