Castelul Ugron din Zau de Câmpie își va deschide porțile în fiecare sfârșit de săptămână, timp de o lună, perioadă în care Asociația AntePortum va organiza tururi ghidate pentru cei care doresc să afle istoria acestui edificiu, aflat acum în administrarea Muzeului Județean Mureș.
“Zau de Câmpie este un sat fermecător în inima Câmpiei Transilvaniei, la aproximativ o oră de mers cu mașina, atât din Târgu Mureș, cât și din Cluj-Napoca. Aici, în jurul anilor 1910-1911, și-a construit diplomatul István Ugron un castel. El a fost un adevărat cosmopolit, lucrând în Turcia, Egipt, Italia, America și Rusia, și vorbea șapte limbi pe lângă maghiară și germană. Există mai multe legende care încearcă să explice motivul construirii acestui castel de o frumusețe romantică. Una spune că István Ugron era îndrăgostit de o domnișoară franceză și spera că acest castel o va convinge să se mute în Transilvania, iar cealaltă variantă povestește lucruri similare despre fiica țarului rus. Cei interesați de adevăr și de alte povestiri sunt așteptați duminică, 17 septembrie, la o plimbare prin castel. Un expert va povesti istoria domeniului și a familiei, viața și cariera fascinantă a lui István Ugron, construcția castelului și toate datele interesante despre acesta. Vizitatorii vor putea admira decorul exterior al clădirii și apoi vor intra în camere pentru a-și imagina cum era viața aici acum 100 de ani”, a anunțat Asociația AntePortum.
Participarea la turul de la Castelul din Zau de Câmpie este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă, primul tur ghidat fiind programat în 17 septembrie, de la ora 11.00, din curtea castelului.
Asociația AntePortum a fost înființată în anul 2019, cu scopul prezervării și promovării patrimoniului intelectual și cel construit.
“Activitățile asociației se bazează pe doi piloni: consolidarea comunității și organizarea de programe culturale. Astfel, Asociația AntePortum își propune să reunească tineri din Transilvania (și nu numai) care sunt interesați de cultură. În același timp, urmărește și generarea unor valori culturale prin acțiune comunitară și ținând cont de nevoile vremurilor”, au arătat organizatorii, într-un comunicat de presă.
Despre Castelul Ugron se spune că ar fi fost construit începând cu anul 1911, timp de trei ani, după principiile unui calendar: ar avea 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, patru turnuri, pentru a marca cele patru anotimpuri, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, șapte terase, câte zile sunt într-o săptămână, precum și 12 holuri, câte sunt lunile anului. (Text și foto: Agerpres)