Rata anuală a inflației s-a menținut în luna august la 9,43% (în iulie fusese 9,44%), în condițiile în care mâncarea s-a scumpit cu 11,88%, deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază.

Iată și câteva informații despre alimentele de bază, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate:

* Pâinea s-a ieftinit cu 2,3% față de iulie, dar este cu 10% mai scumpă față de august 2022.

* Cartofii sunt mai ieftini cu 13,3% față de iulie, însă cu 17% mai scumpi față de anul trecut.

* Fructele s-au ieftinit cu 1,3% față de luna trecută, dar scumpirea este de 11% față de august 2022.

* Doar carnea de pui e mai ieftină față de iulie (cu 2%), însă toată carnea e cu 13,3% mai scumpă față de acum un an.

* Ouăle s-au ieftinit cu 4,5% în august față de iulie, dar prețul lor este cu 19,7% mai mare față de 2022.

* Lactatele au înregistrat o ieftinire cu doar 1% în august față de iulie și o creștere de preț de 13,6% față de august 2022.

* Zahărul e mai ieftin cu 6% față de iulie și mai scump cu 30% față de august 2022.

Consiliul Concurenței a transmis acum câteva zile că prețurile medii ale alimentelor de bază vizate de ordonanța de plafonare au scăzut cu până la 49% în marile lanțuri de magazine, în luna august a acestui an comparativ cu iunie 2023.

La 1 august 2023 a intrat în vigoare OUG care stabilește măsuri temporare de combatere a creșterii excesive a prețurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeți vrac și zahăr.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit în ultimul an cu 6,98%, iar serviciile cu 11,72%.

Energia termină este mai scumpă cu 23% față de august 2022, iar detergenții cu 22% și medicamentele cu 15%. Însă energia electrică și combustibilii s-au ieftinit cu 3%.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an și la 4,4% pentru sfârșitul lui 2024, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Ciolacu: Majorăm cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, ieri, că Guvernul va majora cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți, urmând să fie acordate și facilități fiscale pentru părinți.

“Ministerul Muncii vine cu un proiect la care țin foarte mult: majorăm cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți; acordăm și facilități fiscale pentru părinți.

Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creștere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 lei la 10.500 lei”, a precizat prim-ministrul la începutul ședinței Executivului.

Guvernul urmează să modifice și să completeze în acest sens Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. (Agerpres)

Lasă un răspuns