Semnal de alarmă: Dacă Guvernul se atinge de vouchere, vom avea o prăbușire a turismului intern cu 50%

Distribuie pe:

Potrivit ANAT, 20% dintre cei care primesc acum vouchere de vacanță nu își vor mai permite să meargă în concedii, în timp ce alți 20% vor pleca, cel mai probabil, în afara țării.

De asemenea, având în vedere că beneficiarii voucherelor de vacanță cheltuiau și sume suplimentare celor 1.450 de lei (cu o medie de 1.400 - 1.450 de lei cheltuiți în plus), impactul negativ va fi cu atât mai mare.

“Din păcate, mai toate variantele de modificare a legislației privind acordarea voucherelor de care reprezentanții industriei turistice au luat la cunoștință sunt păguboase pentru turismul românesc. Guvernul vehiculează o serie neagră de măsuri anti-turism, care ar îndrepta multe firme către faliment”, susține ANAT, într-un comunicat.

Ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi

În opinia tur-operatorilor, transformarea voucherelor de vacanță în bani cash ar reprezenta o mare greșeală.

“Nu s-ar mai atinge niciun obiectiv, nici să ajuți țintit anumite categorii sociale, nici să te asiguri că banii sunt cheltuiți exclusiv pe anumite produse/servicii, nici că banii rămân în România.

Banca Mondială a cerut ca să nu existe acordarea unor sume cash ca facilități fiscale. În Belgia, unde s-a încercat, de asemenea, transformarea bonurilor de valoare în cash, s-a renunțat la idee, fiind considerată discriminatorie, conform deciziei Consiliului de Stat.

Voucherele de vacanță au stimulat cererea pentru servicii turistice în România. Eliminarea lor ar duce cu certitudine la o scădere a numărului de turiști care aleg să călătorească în țară și, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului. Practic, ar arunca turismul românesc cu 10 ani înapoi”, a afirmat Adrian Voican, vicepreședintele ANAT.

“Toate organizațiile patronale, sindicale și publice din domeniul industriei ospitalității își manifestă dezacordul ferm cu privire la implementarea unei alternative în bani la tichete, indiferent de tipul de tichet.

România trebuie să continue acele politici publice care și-au dovedit eficiența de-a lungul timpului, nicidecum să renunțe la ele. Reamintim că acordarea voucherelor de vacanță a determinat mărirea numărului de structure de cazare autorizate de la 6.200, câte erau în 2006, la 20.000, câte sunt în prezent.

Ceea ce înseamnă mai mult decât triplarea numărului lor. De asemenea, voucherele de vacanță au determinat, în paralel cu investițiile străine, și dezvoltarea hotelurilor de lanț internațional, investiții românești de sute de milioane de euro anual în ultimii 8-10 ani”, se mai arată în comunicatul ANAT.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism reiterează că eliminarea voucherelor de vacanță pentru angajați în România ar putea avea mai multe efecte și prejudicii asupra turismului și a economiei românești în general, cum ar fi:

* scăderea cererii pentru servicii turistice (voucherele de vacanță au stimulat cererea pentru servicii turistice în România, iar eliminarea lor ar putea duce la o scădere a numărului de turiști care aleg să călătorească în țară și, implicit, la o scădere a veniturilor pentru industria turismului);

* impact negativ asupra unităților de cazare și a restaurantelor, întrucât mulți turiști folosesc voucherul de vacanță pentru a plăti cazarea și mesele în hoteluri și restaurante locale, iar eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta negativ afacerile din aceste sectoare, mai ales în perioadele de vârf, cum ar fi sezonul estival sau sărbătorile;

* pierderea competitivității în turism (România a folosit voucherele de vacanță pentru a deveni mai atractivă pentru turiști, iar eliminarea acestui beneficiu ar putea face ca țara să devină mai puțin competitivă în comparație cu alte destinații turistice din Europa).

Efecte în lanț

De asemenea, eliminarea voucherelor de vacanță ar avea impact asupra angajaților, întrucât aceștia au beneficiat de ele ca o recompensă pentru munca lor și ca o modalitate de a-și permite vacanțe în România. Eliminarea acestui beneficiu ar putea afecta satisfacția angajaților și moralul acestora, este de părere ANAT.

Un alt efect va fi scăderea ocupării forței de muncă în turism. Dacă industria turismului suferă din cauza reducerii cererii, există riscul ca unele locuri de muncă din acest sector să fie afectate, ceea ce ar putea duce la șomaj și la o presiune suplimentară asupra economiei.

În plus, renunțarea la a mai acorda bugetarilor vouchere de vacanță ar duce și la scăderea veniturilor fiscale, întrucât Guvernul le-a impozitat, la fel și cheltuielile făcute cu ele, dar va avea și un impact negativ asupra dezvoltării turismului intern.

“Turismul intern a fost stimulat de voucherele de vacanță, politica pro turism a atras multe investiții internaționale semnificative, hoteluri de lanț, contribuind și la dezvoltarea unor zone mai puțin cunoscute și la diversificarea ofertei turistice în țară. Eliminarea acestora ar putea afecta dezvoltarea și investițiile pe o perioadă lungă”, mai spun tur-operatorii.

Foto: Pixabay

Lasă un comentariu