Și în dragoste, cei care se aseamănă se adună...

Distribuie pe:

Un amplu studiu al cercetătorilor americani de la Universitatea Colorado Boulder, citat de dcnews.ro, a doborât mitul conform căruia, în relațiile romantice, contrariile se atrag. Oamenii de știință susțin că, dimpotrivă, și în dragoste, cei care se aseamănă se adună.

“În cadrul studiului, au fost utilizate informații colectate de la 80.000 de cupluri de sex mixt (soți, logodnici și concubini), fiind analizate mai multe trăsături ale acestora.

Caracteristicile cele mai susceptibile de a fi împărtășite includeau atitudinile politice și religioase, nivelul de educație și anumite măsurători ale coeficientului de inteligență.

Datele au arătat corelații pozitive pentru zeci de trăsături, de la greutatea la naștere până la faptul dacă oamenii purtau ochelari, vârsta tatălui lor, culoarea părului, dacă mamele lor mai erau în viață, dacă fumau, cât de des beau, câți frați și surori aveau și dacă s-au simțit vreodată iritați câteva zile la rând, precum și nivelurile generale de fericire, singurătate și satisfacție financiară.

Aceste constatări sugerează că, deși credem că avem posibilitatea de a alege în ceea ce privește relațiile noastre de dragoste, există mecanisme care se petrec în spatele scenei și de care nu suntem pe deplin conștienți. Atunci când vine vorba de anumite caracteristici, oamenii tind, inconștient, să ia parte la așa-zisa împerechere asortată, în care indivizi asemănători devin un cuplu.

Partenerii pot avea trăsături comune din diverse motive. Unii cresc în aceeași zonă și au cam aceleași obiceiuri, alții au cam același nivel de educație, iar cei mai mulți devin tot mai asemănători cu cât stau mai mult timp împreună.

Contrastele între parteneri sunt atractive doar pe termen scurt, însă pe termen lung apar conflicte puternice dacă partenerii au valori și stiluri de viată diferite, pentru că ei vor avea și obiective și priorități contrarii. Relația se erodează rapid, iar dacă se insistă în prelungirea ei poate deveni toxică, inutilă și distructivă.

Comunicarea reală între două caractere contrarii este aproape inexistentă, iar atunci când se întâmplă nu este decât un dialog al surzilor, fără niciun rezultat benefic.

Astfel de relații sunt sortite eșecului, însă rezultatele noastre arată că, de cele mai multe ori, oamenii aleg din instinct parteneri pe termen lung asemănători lor”, concluzionează experții americani. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: shutterstock.com)

Lasă un comentariu