Astăzi prăznuim Nașterea Maicii Domnului, cea dintâi mare sărbătoare din cununa Sfinților de peste an. Se și cuvenea, de altfel, să întâlnim sfințenia Maicii Domnului din cele dintâi zile ale anului nou bisericesc, Maica Domnului fiind sfințenia omenească cea mai înaltă, cunoscută și cinstită în Biserică.

În Sfânta Scriptură nu regăsim informații despre Nașterea Maicii Domnului, sărbătoarea de astăzi întemeindu-se în întregime pe Tradiția Bisericii. Din “Viețile Sfinților”aflăm că părinții Maicii Domnului erau Drepții Ioachim și Ana. Fiind înaintați în vârstă, Fecioara Maria s-a născut ca rod al rugăciunilor, lacrimilor și frângerilor lor, un rod al îndurării lui Dumnezeu, un copil dorit, cerut și dobândit prin rugăciune, un copil cu o chemare dumnezeiască pe umeri.

Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia dintre părinți, spunându-le că rugăciunea lor nu a fost trecută cu vederea și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa, vestindu-le și că pruncul se va umple de Duh Sfânt și va fi un vas ales lui Dumnezeu.

Maica Domnului s-a născut în Nazaret (numele orașului poate fi tradus prin “înflorit”, “deosebit de cele pământești”, “sfințit”). Părinții i-au pus numele Maria. La împlinirea vârstei de trei ani, părinții și-au împlinit făgăduința și au adus-o la templul din Ierusalim, eveniment prăznuit ca Intrarea în biserică a Maicii Domnului, la 21 noiembrie. Tatăl ei a murit după câțiva ani, iar mama ei, Sfânta Ana, rămânând văduvă, a părăsit Nazaretul și s-a dus la Ierusalim pentru a-și petrece zilele rugându-se în templu, alături de fiica ei prea sfântă. La doi ani de la sosirea în Ierusalim, a plecat și ea în lumea drepților.

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este marcată și la copți și sirieni, iar în Apus începe să fie marcată din vremea papei Serghie I (687-701).

“Nașterea ta, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, bucurie a vestit la toată lumea; că din tine a Răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru. Și dezlegând blestemul, a dat binecuvântare; și stricând moartea, ne-a dăruit nouă viață veșnică”. (Tropar). Ei ne rugăm zicând: “Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin”.

(B.V.B.)

Lasă un răspuns