Prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, a făcut o solicitare autorităților centrale pentru deblocarea proiectului Amenajării Hidroenergetice Răstolița în cadrul unui grup de lucru comun din care fac parte reprezentanții Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, dar și reprezentanții Hidroelectrica.

“În urma solicitării pe care am făcut-o autorităților centrale, am avut o întâlnire de lucru la București cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Mediului, Mircea Fechet, și conducerea Hidroelectrica, pentru identificarea soluțiilor de urgentare a etapei care vizează avizul de scoatere definitivă din fondul forestier necesar proiectului de la Răstolița. Având în vedere că, după o întârziere majoră de 4 ani, a fost obținut avizul de la Garda Forestieră, după primirea avizului de la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș urmează transmiterea documentației către Ministerul Mediului în vederea elaborării proiectului și a notei de fundamentare a Hotărârii Guvernului de aprobare a scoaterii definitive din fondul forestier național a suprafeței de 154 ha de pădure. Atât săptămâna acesta, cât și în perioada următoare, vor avea loc ședințe de lucru la București pe tema deblocării proiectului de la Răstolița, aflat într-un stadiu de execuție de aproape 95%”, a afirmat prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

Investiția de la Răstolița a fost demarată în anul 1989, iar în anul 2003, acumularea Răstolița a fost transferată de la Apele Române către Hidroelectrica S.A. prin Hotărâre de Guvern. În anul 2019, Hidroelectrica a transmis prima solicitare către Garda Forestieră Brașov, iar după mai multe etape parcurse în patru ani, a fost primit avizul în vederea defrișării vegetației forestiere.

Guvernul României, sub conducerea lui Nicolae Ciucă, a aprobat în decembrie 2022 Ordonanța care permite finalizarea a 10 hidrocentrale din România, unele cu indicatori tehnico-economici aprobați înainte de 1990, între care și cea de la Răstolița.

Lasă un răspuns