Disputele din UE pun în pericol ajutorul financiar pentru Ucraina

Distribuie pe:

Finanțarea din partea UE pentru sprijinirea Ucrainei este împiedicată de dezacordurile dintre statele membre, iar îngrijorarea cu privire la bugetele naționale tensionate și la creșterea cheltuielilor la Bruxelles amenință fluxul de sprijin financiar către Kiev, notează Ukraine Business News și bucpress.eu, citând Financial Times.

Solicitările Bruxelles-ului pentru un total de 86 de miliarde de euro fonduri suplimentare, menite să atenueze tensiunile asupra bugetului UE, menținând în același timp sprijinul acordat Ucrainei timp de patru ani, au divizat statele membre și au dus la solicitări de reduceri și termene de aprobare mai lungi.

Dezbaterea este un test-cheie pentru hotărârea Occidentului de a sprijini Ucraina, deoarece scepticii încep să atragă atenția asupra succesului limitat al contraofensivei de vară a Kievului împotriva Rusiei.

De asemenea, ultima rundă de finanțare americană pentru Ucraina s-ar putea confrunta cu un drum dificil prin Capitoliu, pe fondul îngrijorărilor crescânde legate de război și al unor dispute mai largi privind cheltuielile guvernamentale.

Bruxelles-ul a propus ca ultimul pachet de finanțare pentru Ucraina să se întindă pe o perioadă de patru ani, în parte pentru a feri Kievul de instabilitatea politică. Marți, 29 august, Miniștrii UE au reluat consultările, iar sprijinul pentru Ucraina va fi pe primul loc pe ordinea de zi a reuniunilor miniștrilor apărării și afacerilor externe.

Până în prezent, negocierile privind finanțarea au fost complicate de faptul că CE a asociat sprijinul financiar pentru Ucraina cu cerințe suplimentare pentru bugetul Uniunii Europene, inclusiv cu dispoziții pentru acoperirea costurilor dobânzilor la datorie și cu o creștere a salariilor funcționarilor UE.

Multe state membre au afirmat că, deși sprijinul financiar suplimentar pentru Ucraina este rezonabil, celelalte elemente ale pachetului sunt rezultatul unei probleme interne de gestionare a bugetului UE care nu necesită finanțări suplimentare.

S-au opus, cu precădere, Germania și Țările de Jos, susținând că “strângerea curelei” bugetelor naționale din cauza creșterii ratelor dobânzilor și a cerințelor privind salariile trebuie să fie abordate de Bruxelles.

“Este un moment nepotrivit… Guvernele sunt nevoite să ia singure decizii, iar acum Bruxelles-ul le cere să facă și mai mult… Sinceri să fim, Buxelles are nevoie de banii noștri pentru a crește salariile Comisiei în concordanță cu inflația - aceasta nu este cea mai bună platformă internă pentru un lider național”, a declarat un diplomat al UE.

În același timp, celor 27 de state membre ale UE li se cere să contribuie împreună cu încă 20 de miliarde de euro pentru un fond de armament administrat de Bruxelles, menit să garanteze sprijinul militar pentru Ucraina în următorii patru ani.

Acest fond de finanțare, prevăzut ca parte a contribuției UE la așa-numitele “angajamente de securitate” pe termen lung față de Ucraina, menite să o protejeze împotriva agresiunii rusești, va fi discutat în continuare în această săptămână de miniștrii apărării și de externe din întregul bloc.

Mai mulți oficiali din statele membre spun că fondul - parte a Facilității europene pentru pace a UE, care finanțează livrările de arme către Ucraina din februarie anul trecut - va fi în cele din urmă sprijinit datorită voinței generalizate de a ajuta Kievul, dar au avertizat că trebuie să fie luat în considerare în cererile financiare globale de la Bruxelles și evaluat alături de suplimentarea fondului de finanțare:

“Cu toții dorim să ajutăm Ucraina, nu există nicio reticență în a face ceea ce ni se cere sau chiar să facem mai mult dacă este necesar”, a declarat un diplomat UE de rang înalt dintr-o țară care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sumele solicitate. “Dar banii provin toți din aceleași oale. ..”, a precizat acesta.

Analiștii politici sunt de părere că disputa pregătește terenul pentru ceea ce se așteaptă să fie una dintre cele mai tensionate negocieri europene din restul acestui an, dezbatere care s-ar putea prelungi până în decembrie.

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu