Un studiu recent al psihologilor americani de la Universitatea Berkley, citați de descopera.ro, a arătat că micile conflicte de la începutul căsniciei se transformă în timp în glume și sunt trecute mai ușor cu vederea. În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat înregistrări video de 15 minute (realizate pe o durată de 13 ani) cu 87 cupluri care au fost căsătorite între 15 și 35 de ani, în care partenerii discutau despre viața de zi cu zi și despre conflictele ocazionale din cadrul familiei.
Astfel, experții au descoperit că pe măsură ce cuplurile înaintau în vârstă, ele făceau mai multe glume, iar partenerii erau mai afectuoși unul cu celălalt. Pentru a ajunge la aceste rezultate, au analizat expresiile faciale și limbajul corpului, precum și tonul vocii. Apoi, stările emoționale au fost împărțite în furie, dispreț, dezgust, comportament dominant, comportament defensiv, teamă, tensiune, tristețe, văicăreală, interes, afecțiune, umor și entuziasm.
Rezultatele au arătat o diminuare a comportamentului negativ, atât la cuplurile la vârsta a doua, cât și la cele vârstnice, indiferent de nivelul de afecțiune din cuplu. În plus, studiul a mai arătat o scăderea a comportamentelor negative, cum ar fi agresivitatea și critica.
“Deși au pierdut prieteni sau membri ai familiei, persoanele vârstnice implicate în relații stabile sunt predominant fericite și au un nivel redus al depresiei și anxietății. Aceste rezultate reprezintă o dovadă în plus că pe măsură ce îmbătrânim tindem să ne concentrăm asupra lucrurilor bune din viețile noastre și să devenim mai fericiți”, au concluzionat cercetătorii americani.
Îmbunătățește starea de spirit – Alături de recunoștință, speranță și spiritualitate, simțul umorului aparține setului de puncte forte care ne ajută să stabilim conexiuni cu lumea și să oferim sens vieții. Aprecierea și practicarea umorului se corelează și cu alte puncte forte, cum ar fi înțelepciunea și curiozitatea de a învăța, iar activitățile amuzante au ca rezultat îmbunătățirea stării de spirit și a optimismului.
Ordonează mintea – Înțelegerea și crearea umorului necesită o succesiune de operații mintale, psihologia cognitivă vorbind despre umorul în trei etape. Adică, pentru a înțelege o glumă, trebuie să îți poți reprezenta mintal configurația glumei, să detectezi o neconcordanță în multiplele sale interpretări și să o rezolvi prin inhibarea interpretărilor literale, neamuzante și prin aprecierea semnificației amuzante.
Cunoașterea de care dispune fiecare dintre noi este organizată în structuri de memorie mintală, numite scheme. Când vedem sau ne gândim la ceva, se activează schema relevantă, deci bagajul nostru de cunoștințe pe această temă anume apare imediat în minte.
Respinge discriminarea – Când glumele perpetuează un stereotip pe care îl considerăm jignitor (cum ar fi glumele etnice, rasiste sau sexiste), la nivel mintal refuzăm să inhibăm reprezentarea ofensatoare. Acest model de percepție explică de ce adulții mai în vârstă nu râd la glume la fel de des precum adulții mai tineri.
Înțelepciunea este o formă de raționament care crește odată cu vârsta și cu experiențele diverse de viață și este corelată cu bunăstarea subiectivă. Umorul fin este legat de înțelepciune, ceea ce înseamnă că un om înțelept știe când să folosească umorul și știe și când să râdă de sine. În plus, intuiția este o formă de luare a deciziilor care se poate dezvolta odată cu acumularea de experiență, iar experiența vine când oamenii trec prin tot felul de situații pe măsură ce înaintează în vârstă. Intuiția ajută umorul la formarea schemelor, iar umorul este perceput și apreciat mai mult prin primele impresii rapide decât prin analiza logică.
Concentrarea pe aspectele pozitive ale vieții – Persoanele care folosesc umorul în moduri pozitive au și perspective pozitive asupra trecutului, iar cei care folosesc umorul împotriva lor au perspective negative asupra trecutului.
Încercările de a folosi umorul într-un mod pozitiv îmbunătățesc tonul emoțional al detaliilor din gândurile noastre și, prin urmare, stările noastre. De asemenea, adulții care apreciază mult umorul și îl caută și la cei din jur tind să se concentreze asupra aspectelor pozitive ale vieții prezente, precum și asupra evenimentelor pozitive din trecutul și viitorul lor.
Sănătate mintală – Deși este foarte probabil ca oamenii să nu fie de acord mereu asupra a ceea ce este amuzant și a ceea ce nu este, există mai mult consens decât oricând în rândul psihologilor că umorul este relevant pentru știința comportamentului și că a avea umor și a căuta latura amuzantă a vieții ajută la a avea o sănătate mintală mai bună.
Dovezile științifice arată că râsul consolidează sistemul imunitar, îmbunătățește starea de spirit, diminuează durerea și protejează de efectele dăunătoare ale stresului. Abilitatea de a râde frecvent și cu ușurință este o resursă extraordinară pentru depășirea problemelor, îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur și sprijinirea sănătății fizice și emoționale. În plus, râsul arde calorii! (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: shutterstock.com)