Națiunea, Unirea și... cinstea

Distribuie pe:

Motto: Eu e Dumnezeu. Națiunea mea e lumea, cum fără eu nu e Dumnezeu, astfel fără națiunea mea nu e lume. Dar... o națiune coruptă este o națiune pierdută”.

Mihai Eminescu (1850-1889), Poet Nepereche

• “O națiune se dezvoltă, de regulă, pe un pământ anumit, “pământul patriei”. Legăturile care se nasc din această așezare sunt destul de felurite. Unele popoare și-au cucerit pământul după cum deprinderile și concepția lor de viață erau formate, părăsind locurile de naștere, leagănul lor de formare... Există însă popoare care se nasc pe un pământ anumit, continuând o viață străveche, imemorială, care își clădesc ființa ca o prelungire a mediului geografic și care își imprimă în schimb, ca o pecete, deprinderile și civilizația în acel pământ. Așa este și Neamul românesc. Românii sunt un popor carpatic, iar Carpații reprezintă o lume românească. Fără această legătură, de astă dată și esențială și organizatorică, dintre pământ și poporul nostru, nu putem înțelege nimic din istoria și civilizația actuală a neamului românesc” (Studii introductive la Enciclopedia Română).

Dimitrie Guști (1880-1955), istoric, sociolog, filosof, etnolog, voluntarist, etician

***

• “Doamne: Îndreptătorul lumii! Din slava strămoșească / De am căzut ne-nalță, / De am uitat unirea / Ce ne întărea întru toate / Acum ne fă uniți.//Să știm c-avem dreptate, / Să știm și cine suntem / Ș-așa să nu se uite / Ce-am fost, și ce-am fi noi. // Cu toții dară Ție / Cântăm cântare nouă; În flacăra unirii / Întindem mâini la Tine, / Rugăm să ne-n-soțești. // Ne luminează mintea / Să Te cunoaștem Bune, / Să știm că ne ești Tată, / Să Te cântăm mai bine / Și-așa să ne unim”.

Ion Heliade Rădulescu (1802-1872), scriitor, filolog, om politic, credincios ortodox, membru fondator al Academiei Române, cel mai important ctitor de cultură prepașoptistă.

***

• “Oamenii din Africa de Sud au o tehnică deosebită de a prinde maimuțele. Iau un dovleac golit de semințe, fac în el o gaură mică cât să intre mâna maimuței. Umplu dovleacul cu nuci și îl leagă bine de un copac. Maimuța vine după miros și vâră mâna în dovleac, apucă nuca și nu o mai lasă, dar nici mâna nu și-o poate retrage. În felul acesta, oamenii africani prind maimuțele”.

Așa și noi, creștinii! Dacă nu lăsăm patimile urii, minciunii, răutății, destrăbălărilor, vom cădea pradă diavolului cu toate consecințele aferente.

P.S. În biserici, noi, preoții, ne rugăm pentru unirea tuturor... dar... trebuie ca și din cealaltă parte să existe participare. Este frumoasă rugăciunea către Dumnezeu, pentru a ne întoarce ce ne-au furat străinii, dar și ce au furat românii noștri. Spune marele “Om” Ion Țiriac: “Nu trebuie ca oamenii cu bani mulți să stea după gratii, ci să li se ia banii pe care i-au furat”. Cei care nu pot să-și justifice averile fabuloase, să rămână fără ele, să nu fie închiși și cu siguranță nu vor mai fura, iar statul și poporul nu va mai fi păgubit. Dar oare de ce nu se dorește o astfel de lege atât de dreaptă și benefică?

Cu dragoste creștină,

preot ortodox român,

ILIE BUCUR SĂRMĂȘANUL

Lasă un comentariu