Mureș: Calfele călătoare își reiau activitatea după aproape 300 de ani

Distribuie pe:

Calfele Călătoare vor porni la drum de anul viitor, iar între acestea se vor regăsi și tineri inițiați în diferite arte - sculptură, pictură, prelucrarea fierului, a lemnului și a lutului - în cadrul primei Tabere de Artă organizată în această vară în satul Gâmbuț, comuna Bichiș, într-un proiect al Fundației Buckner din Târnăveni, în urma unui proiect inițiat de artistul Ioan Astăluș.

“Lucrând cu modelajul, cu tinerii participanți la tabără ne-am gândit ca anul viitor să inițiem o acțiune, să reînviem ceva după mult timp. Cu 300-400 de ani în urmă, în Evul Mediu, existau calfele călătoare, artiști sau ucenici. Acestea călătoreau din burg în burg, din oraș în oraș, din sat în sat, unde refăceau monumente, reconstruiau cimitire, reparau donjoanele castelelor, deci practic erau artiști care așa își câștigau existența, prin această muncă. Un proiect ambițios al meu e să atrag cât mai mulți doritori de artă, cât mai mulți doritori de aventură, pentru că, în definitiv, este o aventură ideatică, fantastică să vezi, să cunoști și să trăiești doar din ceea ce lucrezi. Noi o să ne întrunim în cursul verii viitoare și doar cu o traistă în care să avem sculele necesare de sculptură și de pictură vrem să luăm la pas Ardealul și, cu ajutorul Domnului, apoi să trecem munții”, a declarat artistul Ioan Astăluș, co-organizator al Taberei de Artă de la Gâmbuț.

Astăluș a spus că principala țintă a Calfelor Călătoare sunt cimitirele vechi care nu mai sunt întreținute de către urmași, troițele de pe traseu, vor repara garduri la solicitarea proprietarilor și tot ce va fi nevoie.

“Pentru că noi vom face un itinerar, la fel cum este Drumul Vinului, va fi și Drumul Calfelor Călătoare. Plecarea va fi de la Gâmbuț și întoarcerea tot la Gâmbuț, pentru că altfel nu putem dovedi că pământul e rotund”, a susținut Ioan Astăluș.

Fundația Buckner din Târnăveni alături de artistul Ioan Astăluș și alți profesori voluntari inițiază în jur de 20 de adolescenți în meșteșuguri aproape dispărute, astfel încât aceștia să deprindă tainele sculpturii tradiționale, picturii, prelucrării metalului și a lutului, în cadrul primei Tabere de Artă din satul Gâmbuț, comuna Bichiș. (Agerpres)

Lasă un comentariu