În noaptea de marți spre miercuri, Rusia a atacat din nou cu drone regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, unde aparate kamikaze fără pilot Shahed, de fabricație iraniană, au lovit infrastructura dedicată producției și transferului de produse destinate exportului și au avariat silozuri de grâne, transmit agențiile internaționale de presă. Totodată, dronele ruse au vizat și regiunile Dunării, unde s-a produs un incendiu la o instalație de stocare a grânelor.
Atacurile din cursul nopții au fost cele mai recente din ultimele săptămâni prin care Rusia vizează infrastructura portuară de pe Dunăre, după ce Moscova a blocat acordul care permitea exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, notează Reuters.
Rusia “a atacat sudul regiunii Odesa cu drone timp de trei ore”, a scris șeful Administrației Militare a regiunii Odesa, Oleg Kiper, pe contul său de Telegram. “Din păcate, a existat impact asupra infrastructurilor de producție și transbordare, unde a izbucnit un incendiu pe o suprafață de 700 de metri pătrați”, a adăugat el.
Incendiul a fost stins, a explicat Kiper, care a vorbit despre “daunele aduse silozurilor” aflate la locul atacului, pe care oficialul ucrainean nu l-a specificat. Potrivit șefului Administrației Militare a regiunii Odesa, apărarea antiaeriană ucraineană a doborât nouă drone lansate de Rusia în timpul atacului.
Agenția de știri ucraineană Ukrinform a publicat imagini cu un hambar distrus.
Armata ucraineană a publicat fotografii care arată mormane de cereale arse în depozit.
Totodată, forțele aeriene ucrainene au anunțat miercuri că au doborât 11 din cele 20 de drone lansate de Rusia în cursul nopții.
Potrivit mai multor canale Telegram ucrainene, atacul s-a produs la portul dunărean Izmail, în extremul sud-vest al Ucrainei și foarte aproape de granița cu România, țară membră NATO.
Informația este confirmată pentru Reuters de o sursă din industrie care a declarat că porturile ucrainene de la Dunăre – Izmail și Reni – au fost principalele ținte ale atacului cu drone de noaptea trecută.
De când Moscova s-a retras în iulie dintr-un acord de cereale care a permis Ucrainei să-și exporte grânele în pofida războiului, Rusia a intensificat bombardarea infrastructurii portuare ucrainene. La rândul său, Kievul a vizat – cu ajutorul dronelor sale – flota rusă, un petrolier și chiar podurile care duc spre Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.
Ucraina a organizat, de asemenea, un coridor maritim pentru “Joseph Schulte”, o navă cargo care a ajuns săptămâna trecută în Turcia, fără a fi atacată de Rusia.
Prin porturile ucrainene de pe Dunăre treceau circa un sfert din exporturile de cereale înainte ca Rusia să se retragă din acordul privind cerealele susținute de ONU. De atunci, aceste porturi au devenit principala rută de ieșire, cerealele fiind transportate cu barje către portul Constanța de la Marea Neagră pentru a fi trimise mai departe, amintește Reuters.
Totodată, Reuters notează că prețurile cerealelor la nivel global au crescut la începutul acestei luni, când Rusia a atacat porturile ucrainene Izmail și Reni. (Agerpres)
Deputat ucrainean reținut pentru luare de mită pentru a-i scăpa pe militari să meargă pe front
Un deputat regional ucrainean din regiunea Ternopil, în vestul țării, a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) sub acuzația de luare de mită de până la 6.000 de dolari (mai mult de 5.500 de euro) în schimbul folosirii influenței sale pentru ca unii militari să nu fie trimiși pe front, transmite miercuri EFE.
Potrivit unui comunicat al serviciului secret ucrainean, politicianul a fost prins în flagrant când îi erau înmânați 6.000 de dolari în numerar pentru a face în așa fel încât militarul care a dat mită, care a fost și el arestat, să nu fie trimis în zona de luptă într-una dintre rotațiile de trupe desfășurate pe front.
Deputatul și un “cunoscut om de afaceri” din zonă care acționa ca intermediar au fost reținuți de SBU. Cei implicați în dosar riscă pedepse de până la opt ani de închisoare. Potrivit serviciului secret, deputatul a oferit ajutor altor bărbați mobilizați pentru a nu fi trimiși pe front.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis brusc, la 11 august, toți responsabilii regionali cu recrutarea militară, după ce o anchetă a dezvăluit corupția generalizată existentă în aceste structuri.
Zelenski a propus ca în aceste posturi să fie numiți militari care au fost răniți pe front. Potrivit președintelui ucrainean, experiența lor personală în război îi face mai puțin predispuși să accepte mită pentru a scuti alți cetățeni de serviciul militar pe front.
Ca răspuns la invazia rusă, Ucraina a decretat legea marțială, care permite mobilizarea tuturor bărbaților de vârstă militară, cu excepția celor care pot dovedi că au probleme medicale, că sunt părinții a cel puțin trei copii sau lucrează în industrii strategice vitale pentru țară în vremuri de război. (Agerpres)