O echipă de pompieri români trimisă în Corsica va ajuta la stingerea incendiilor de pădure

Distribuie pe:

România a trimis, marți, în Insula Corsica, un modul specializat de stins incendii de pădure, cu 20 de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), deplasarea pompierilor salvatori se realizează pe cale aeriană, cu aeronave din cadrul Ministerul Apărării Naționale, iar durata misiunii este de 15 zile.

“Cei 20 de pompieri îi vor înlocui pe colegii din Slovenia, a căror revenire în țara de origine a fost necesară pentru gestionarea inundațiilor înregistrate în ultima perioadă. Colegii noștri vor pleca cu 3 mijloace de mobilitate, iar la eventualele misiuni alocate de omologii francezi vor utiliza tehnica de intervenție a țării gazdă”, precizează IGSU.

A fost adoptată și o hotărâre a CNSU în acest sens, având în vedere solicitarea autorităților din Republica Franceză, transmisă prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională în contextul pre-poziționării echipelor de intervenție pe durata sezonului de vară predispus incendiilor de pădure, ca urmare a deficitului generat de imposibilitatea mobilizării modulului specializat în stingerea incendiilor de pădure din partea Republicii Slovenia, ce urma să fie dislocat în Regiunea Corsica din Republica Franceză, fiind informat prealabil și președintele Klaus Iohannis.

Intenția de sprijin din partea României a fost transmisă pe 11 august către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Donald Trump este convins că va fi exonerat

Fostul președinte american Donald Trump (2017-2021) a declarat marți că este convins că va fi exonerat de cea de-a patra inculpare împotriva sa pentru presupusa manipulare a rezultatelor alegerilor din statul Georgia, grație unei investigații al cărei rezultat va fi prezentat săptămâna viitoare, informează EFE.

“Un raport amplu, complex, detaliat, dar irefutabil, privind frauda electorală prezidențială care a avut loc în Georgia, este aproape gata și îl voi prezenta într-o conferință de presă importantă”, a declarat fostul lider de la Casa Albă prin intermediul rețelelor sociale.

Prezentarea, a precizat el, va avea loc luni, 21 august, la Bedminster, în New Jersey, și va fi un raport “concluziv” care va duce la renunțarea la “toate acuzațiile” împotriva sa și a celorlalți 18 inculpați în acest caz.

“Va fi o exonerare completă! Nu i-au urmărit niciodată pe cei care au fraudat alegerile”, a spus Trump.

După mai bine de doi ani de anchete conduse de procuroarea Fani Willis, un mare juriu din Georgia l-a pus luni sub acuzare pe fostul președinte pentru tentativă de manipulare a rezultatelor alegerilor din 2020 în acest stat, unde democratul Joe Biden a câștigat la limită.

Potrivit rechizitoriului, fostul președinte se confruntă cu 13 capete de acuzare, printre care încălcarea legii din Georgia împotriva organizațiilor corupte, care se sancționează cu închisoare în cazul confirmării.

Printre cei inculpați, alături de fostul președinte se numără fostul său avocat personal și fost primar al New York-ului, Rudy Giuliani, și fostul său șef de cabinet, Mark Meadows.

După aflarea veștii, luni noaptea, Trump a declarat că “vânătoarea de vrăjitoare continuă” și a descris-o pe Willis drept “o procuroare districtuală scăpată de sub control și foarte coruptă care a făcut campanie și a strâns bani sub sloganul «O să-l prind pe Trump»“.

Într-un comunicat, echipa sa de campanie, care încearcă să-l readucă la Casa Albă, a afirmat că toate “încercările democrate” de a-l scoate pe Trump din campanie “vor eșua”.

Luni noaptea s-a produs cea de-a patra punere sub acuzare a fostului președinte, care vine după ce, în urmă cu două săptămâni, a fost inculpat de un mare juriu din Washington DC pentru patru capete de acuzare că ar fi încercat să inverseze rezultatul alegerilor americane din 2020, culminând cu asaltul Capitoliului din 6 ianuarie 2021.

În plus, la New York, Trump se confruntă cu 34 de capete de acuzare pentru presupuse plăți către actrița porno Stormy Daniels, pentru a-i cumpăra tăcerea în timpul campaniei electorale din 2016.

Iar celălalt dosar penal este în Florida, unde este acuzat că a sustras ilegal și a păstrat în reședința sa de la Mar-a-Lago documente clasificate pe care le-a scos de la Casa Albă. (Agerpres)

MApN anunță că a întărit măsurile de vigilență

Ministerul Apărării Naționale anunță că a întărit măsurile de vigilență și monitorizează în permanență spațiul național terestru, maritim și aerian, în cooperare cu structurile NATO, după atacurile cu drone împotriva porturilor Ismail și Reni. De asemenea, structurile Ministerului Apărării Naționale care asigură monitorizarea spațiului aerian nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României, mai precizează instituția, transmite News.ro

“Cu privire la atacurile executate în dimineața zilei de 16 august de forțele armate ale Federației Ruse împotriva infrastructurii portuare din porturile ucrainene Ismail și Reni, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări: Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate în mod repetat de forțele armate ale Federației Ruse împotriva zonelor locuite de populația civilă și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei. Războiul de agresiune declanșat de forțele ruse împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional”, a transmis ministerul într-un comunicat oficial.

MApN precizează că “în ceea ce privește atacurile cu drone, efectuate în cursul nopții trecute, împotriva infrastructurii porturilor dunărene Ismail și Reni, situate în apropierea granițelor României, structurile Ministerului Apărării Naționale care asigură monitorizarea spațiului aerian nu au identificat amenințări de natură militară la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

“Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de vigilență stabilite conform planurilor naționale și aliate și monitorizează în permanență spațiul național terestru, maritim și aerian, în cooperare cu structurile NATO, acționând pentru consolidarea apărării pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat”, mai arată comunicatul. (G4media.ro)

Irlanda și România au avut cea mai mare creștere economică din UE în al doilea trimestru din 2023 (date Eurostat)

Economia UE a crescut cu 0,5% și a zonei euro cu 0,6% în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Irlanda și România au raportat cel mai semnificativ avans, arată datele preliminare publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.

De asemenea, economia UE și a zonei euro au înregistrat o creștere de 1,1% în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual în perioada aprilie-iunie 2023 s-a înregistrat în Irlanda (2,8%), România (2,7%), Cipru și Portugalia (ambele cu 2,3%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3%), Suedia (minus 2,4%), Ungaria (minus 2,3%) și Polonia (minus 1,3%).

Datele Eurostat arată că economia UE a fost stabilă, iar a zonei euro a crescut cu 0,3%, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, când economia UE a înregistrat un avans de 0,2%, iar a zonei euro a rămas stabilă.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în Irlanda (3,3%), Lituania (2,8%), Slovenia (1,4%) și România (0,9%), iar cel mai semnificativ declin în Polonia (minus 3,7%) și Suedia (minus 1,5%). (Sursa : https://economedia.ro)

Lasă un comentariu