Ieri au debutat, la Izvoru Mureșului, cursurile celei de-a xx-a ediții a Universității de Vară

Distribuie pe:

Ieri, 15 august 2023, în cursul după-amiezii, au început dezbaterile din cadrul “forumului româno-român”, cum mai este denumită Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, la care participă români din jurul granițelor României, din diaspora, dar și din țară. Cândva, Nicolae Iorga afirma că “România este singura țară din lume care este înconjurată de neamuri (români)”!

La Izvoru Mureșului au venit români din Ucraina, Republica Moldova, Ungaria, Albania, Bulgaria, Macedonia și din Serbia - mai precis din Valea Timocului, dar și din Voivodina.

În fiecare din aceste țări, românii care trăiesc acolo au probleme de diferite feluri, în special cele care țin de drepturile minorităților românești, ca factor de păstrare a identității etnice.

Printre cei prezenți aici, la Izvoru Mureșului, se află și o veche cunoștință, ZAVIȘA JURJ, președintele Asociației pentru Cultura Românilor “Ariadne Filum” din Valea Timocului (Serbia de Răsărit), o zonă în care trăiesc circa 300.000 de români!

- Zavișa, iată, ne revedem tot aici, la Izvoru Mureșului, după numai un an!

- Te salut, frate! Ce mă bucur că ne-am întâlnit din nou. Îmi era dor de aceste meleaguri!

- Zavișa, anul trecut, în septembrie, tot aici, la Izvoru Mureșului, spuneai că: “În urmă cu mai mulți ani am avut o mare încredere în Țara Mamă că va face ceva și pentru noi și după 20 de ani, eu cred că a 15-a oară povestesc, nimic nu s-a schimbat! Decât că au trecut anii și situația e tot mai grea...”! Întrebarea mea de-acum este: s-a schimbat ceva între timp?

- Ca să-ți răspund cinstit, nu! Cu excepția faptului că, încet, încet se finalizează construcția a câtorva biserici, în special datorită sprijinului primit din partea Bisericii Ortodoxe Române, în rest, și acum după vreo 20 de ani, așteptăm să avem și noi un centru cultural, să avem mass-media în limba română, să avem școli în limba română -pentru că tinerii, în special cei din orașele noastre, nu vorbesc limba română! Un lucru interesant: bătrânii de la noi, cei care trăiesc în satele din Valea Timocului, nu știu limba sârbă!!

- Zavișa, din păcate, puțină lume știe că voi, acolo în Valea Timocului (Serbia), n-ați avut niciodată, timp de sute de ani, școli în limba română și biserici în care slujba să se fi făcut în limba maternă (română)!!

- Da, este trist, dar așa este! Dacă Țara Mamă nu va avea cu adevărat grijă de noi, cu părere de rău o spun, cred că noi vom dispărea! De mulți ani noi venim în România și plângem pe umerii Țării Mame, unde altundeva să fi mers?, iar ea ne-a tratat cu indiferență! Sperăm măcar ca în ceasul al 12-lea să se schimbe ceva. Știi cum se spune, speranța moare ultima.

Cu siguranță, în zilele care urmează, în timpul dezbaterilor vor fi abordate, din nou, și problemele comunității noastre. Să vedem ce perspective ne oferă.

- Din păcate, sârbii vă numesc în continuare vlahi, deși voi sunteți români?!

- Atunci când împărțim o familie în vlahi și români nu e bine. În sârbă ni se zice vlahi, iar în limba maternă noi spunem că suntem români. Principalele noastre probleme sunt legate de păstrarea identității românești, în special prin cultivarea limbii materne și conservarea culturii noastre românești. Pentru acestea luptăm zi de zi.

- Zavișa, o să mai avem timp, în zilele următoare, să mai vorbim. Acum, văd că vă grăbiți să mergeți la Mănăstirea Izvoru Mureșului.

- În regulă! Doamne ajută, mai vorbim!

***

Ieri, 15 august 2023, de “Sfânta Marie”, cursanții, lectorii și invitații Universității de Vară de la Izvorul Mureșului au participat la Mănăstirea Izvoru Mureșului, care are hramul

“Adormirea Maicii Domnului”, la slujba oficiată de un sobor de preoți în frunte cu Episcopul Covasnei și Harghitei, ANDREI, cu binecuvântarea căruia se desfășoară acest eveniment.

Mănăstirea Izvoru Mureșului mai este cunoscută (și) ca “mănăstirea românilor de pretutindeni”!

Tot în cursul zilei de ieri, mai precis după amiaza, la ora 15.30, la Complexul Sportiv Național, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor Universității de Vară.

PRECIZARE: Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului este organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (președinte Dragoș Burghelia), în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni și Centrul European de Studii-Covasna-Harghita, cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei (15-20 august 2023).

Aurel Rațiu

Izvoru Mureșului, 15 august 2023

Lasă un comentariu